W marcu ubiegłego roku miałam usunięte w znieczuleniu ogólnym włókniaki piersi jeden miał ok 1,5 cm a drugi 2,5 cm
minął niecały rok i będąc na wizycie kontrolnej lekarz onkolog wyczuł kolejne zgrubienie podejrzewa że to kolejny włókniak.
Chciałam również dodać że skończyłam 17 lat i mam wiele wątpliwości i pytań dotyczących włókniaków.
Po zabiegu pozostała mi dość duża blizna martwię się że będę mieć kolejne bo podobno włókniaki rosną jak grzyby po deszczu :(
Mam pytanie czym one są wywoływane? czy nie można ich jakoś farmakologicznie leczyć i zapobiegać pojawianiu się nowych?
W mojej najbliższej rodzinie był przypadek raka piersi :( mogę być na niego narażona.
Mój lekarz twierdzi że włókniaki rzadko złośliwieją i nie mam się czym martwić ale nie daje mi to spokoju.
Zastanawiam się czy warto robić badania genetyczne czy taka wiedza może pomóc w metodzie leczenia jeżeli takowe są?
Poza tym jak wygląda sytuacja z antykoncepcją i ciążą może pogorszyć stan moich piersi?
Dodam że odczuwam często ból pachy i piersi niezależnie od cyklu.
Bardzo liczę na informacje które rozwieją moje wątpliwości!
Witam,
ja też od kilku lat mam włókniaki w jednej piersi a w drugiej mam torbiele. Już 2 razy usuwano mi włókniaki. Jestem w grupie ryzyka.
Musisz być pod stałą opieką onkologa tzn. ja co pół roku chodzę na wizyty kontrolne, mam wykonywane USG i biopsję. Z tym idzie żyć. Co do badań genetycznych to nic nie stwierdziły (nie mam mutacji w genie BRCA1).
jesteś młodą osóbka, twoje piersi się jeszcze rozwijają, a to że są włókniaki to normale u osób, które mają budowę gruczołową(tak mi lekarz powiedział). Ponadto regularnie robię też cytologię. Co do środków antykoncepcyjnych to za zgodą ginekologa, któremu o wszystkim powiedziałam, otrzymałam tabletki.
Także głowa do góry!!! :-> :-> a co tam blizny, z nimi też idzie żyć NAJWAŻNIEJSZE JEST ZDROWIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam serdecznie!!!!! ;-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum