Witam Wszystkich
Mam wynik badania ucha raka płaskonabłonkowego czy mógłby ktoś udzielić mi informacji co oznaczają te litery i cyfry:
CK5/6+ P63+K67+15procent com.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dla Ciebie one nie mają większego znaczenia, istotne jest tylko - Rak płaskonabłonkowy, który stawia diagnozę i dla lekarza jest informacją jak i co leczyć.
Te cyferki, liczby to są różne białka określające pochodzenie nowotworu ( z jakiej linii komórkowej się wywodzi - nabłonek, tkanka łączna, układ chłonny, itd), informacje dla patologa, który na tej podstawie określa chorobę. Ki67 oznacza zdolność komórek do proliferacji ( namnażania) - chodzi tak "po prostemu" o agresywność guza.
Witam Wszystkich
Czy ktoś miał z Państwa raka płaskonabłonkowego w uchu,czy to jest groźne i co oznacza w tym przypadku płaskonabłąkowy?Czy może się podzielić ze mną co do dalszego leczenia i czego unikać by sobie nie zaszkodzić.Co oznacza na wyniku biopsji CK 5/6+.Z góry dziękuję za odpowiedź
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2017-10-06, 13:56 ] Zanim zaczniesz pisać na forum trzeba przeczytać Regulamin forum. Każda historia choroby ma jeden wątek i proszę nie tworzyć kolejnych wątków. Posty scalone.
Proszę się określić czy jest to rak ucha, czy Czerniak , bo nie wiem w jakim dziale umieścić posty. Raz piszesz w badaniach, raz w w Dziale Czerniaki, prosimy o więcej konkretów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum