Kilka dni temu dowiedziałem sie ze moja mama(60lat) ma raka pluc a dzisiaj wiem tyle ze jest to wielokomorkowy rak płuca z przerzutami na węzły chlonne tchawice i wątrobę także są oznaki ze jest przerzut do mózgu ale to dopiero potwierdza wyniki badania. Czego mogę sie spodziewac po takiej diagnozie? Wiem ze stan jest poważny ale jak daleko jest zaawansowana ta chorba może mi ktoś to wytłumaczyć?
Czy możesz umieścić tu wyniki badań mamy - TK klatki piersiowej, histopatologię określającą rodzaj raka, USG jamy brzusznej? Najlepiej kartę wypisową ze szpitala (z usuniętymi danymi osobowymi pacjenta i lekarzy).
Jakie badanie ma być wykonane celem potwierdzenia/wykluczenia przerzutów do mózgu - TK głowy?
Jeśli są przerzuty do wątroby, to oznacza to niestety najwyższe - IV st. - zaawansowania choroby. Nie jest wówczas możliwe wyleczenie pacjenta, a jedynie leczenie paliatywne - przedłużające mu życie i zmniejszające objawy choroby na pewien czas. Takim leczeniem może być np. chemioterapia.
Więcej będziemy mogli powiedzieć po zapoznaniu się ze wszystkimi wynikami mamy.
Witam! Tak mama jest pod opieka onkologiczna i mam nadzieje ze jak najlepsza. Niestety na dzien dzisiejszy nie mogę podać wyników badań bo nie mam do nich dostępu ponieważ pracuje za granica i to jest tego powodem ale w przyszłym tygodniu wracam do kraju i zaraz po powrocie zgłosze sie do was na forum z tymi wynikami i zapytam o porady. Z góry dziękuje.
Jeśli rzeczywiście taki obraz choroby potwierdzi się w wynikach badań to o wyleczeniu już nie może być mowy i pozostanie jak napisała absenteeism leczenie paliatywne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum