Mam prośbę... to wyniki brata mojej koleżanki. Diagnozowany w Suwałkach, usłyszał przed wynikami od prowadzącej lekarki: "oj, żeby to był chłoniak, nie ziarnica" - co chyba dokładnie określa pojęcie lekarki o chorobie. Obecnie wypisany, ma sobie poszukać onkologa, w celu przeprowadzenia kolejnej biopsji. Bardzo proszę o sugestie co do ośrodka, który zapewni opiekę na odpowiednim poziomie.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-10-17, 23:03 ] Nawet Tobie muszę przypominać o usuwaniu danych osobowych?
Kocham takie rozpoznania histpat. Normalnie fachowość na poziomie max. Możliwości jest wiele: DlBCL, chloniak pierwotny srodpiersia z dużej komórki B, chloniak Hodkinga. Niestety. Uzyskanie dobrego wyniku histpat jest możliwe tylko w dobrym ośrodku... ani Olsztyn, ani Białystok do takowych nie należą w mojej opinii.
Chloniaki leczą hematolodzy. Tej podstawowej zasady się trzymamy. Pacjent wymaga pobrania materiału i konsultacji histpat. Szkoda, że pierwszy wynik jest jaki jest. To jest żenada, żeby pracownia patomorfologii coś takiego wystawiła. Po co oni za to biorą pieniądze? Jak nie mają czym badać. ... Też myślę o Warszawie. Tylko że daleko, a jeśli by się okazało, że to chloniak leczony R-CHOP to on jest podany w trybie oddziału dziennego... Takie dojazdy mogą wykończyć. Ja bym myślał o IHiT oraz Banacha
Tez uważam, że Warszawa to byłby dobry wybór: IHiT, szpital na u. Banacha, COI.
Nie odrzucałbym, jednak mniejszych ośrodków onkologicznych. Dobry onkolog również z powodzeniem, może zająć się zdiagnozowaniem i leczeniem chłoniaków
Bardzo ważny jest czas, tu trzeba szybko działać.
Beskid wysłałem PW
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-10-18, 11:55 ]
Przepraszam, za pomyłkę pw wysyłam do: Gazda z Beskid
_________________ Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić.
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Przy takim podziale, to ja byłem leczony niezgodnie z Twoim schematem, bo przez onkologa klinicznego.
[ Dodano: 2014-10-18, 13:22 ]
Powtórzę jeszcze raz ważny jest czas. W takich przypadkach trzeba szybko zdiagnozować z czym mamy do czynienia. Równie szybko, należy rozpocząć leczenie. Natomiast w dużych ośrodkach, terminy bywają dość odległe.
Przy ziarnicy, chłoniakach, białaczkach, przeważnie jest to chemioterapia. I nie jest nigdzie powiedziane, że nie może się tym zająć onkolog kliniczny. Oczywiście mam tutaj na myśli dobrego onkologa a nie takiego co zatrzymał się z wiedzą 10 -15 lat temu. Ta uwaga dotyczy, również lekarzy hematologów.
_________________ Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić.
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Marko,
musisz zrozumieć - na forum polecamy kontakt/tor działania najlepszy dla pacjenta. Ile szkody może zrobić "opieka" medyczna na żadnym/średnim poziomie, widzimy powyżej. Dlatego, jeśli już ktoś zgłasza się tutaj po pomoc, podajemy rozwiązania najlepsze i najpewniejsze. Nie ma tu miejsca na dywagacje, czy taki a taki specjalista na pewno dobrze zajmie się pacjentem. Ośrodki polecane przez Dorotę i Miśka gwarantują
marko1 napisał/a:
trzeba szybko zdiagnozować z czym mamy do czynienia. Równie szybko, należy rozpocząć leczenie
i nie demonizujmy, że zawsze w dużym ośrodku pacjenci skazani są na zwłokę w diagnostyce i podjęciu leczenia. Na forum jest mnóstwo przykładów na sprawne i profesjonalne działanie centrów onkologii/ośrodków specjalistycznych. Pozdrawiam.
Witajcie. mam problem tego typu iż bardzo boli Mnie brzuch, wzdecie mam okropne. Ostatnio trafiłem na SOR i tam lekarze stwierdzili brak jelityki gazowej. Jestem po chemii juz tydzień czasu. Poradzcie co mozna wziąść będąc w domu bo już wytrzymać nie można... Dziekuje
Absenteeism, z tego co zrozumiałam, wątek, który wydzieliłaś, dotyczył jednak tej samej osoby, o której pisał bodajże Gazda. Myślę, że powinien zostać przywrócony.
Nie mamy o tym żadnej informacji (przynajmniej ja), więc jeśli tak faktycznie jest, prosimy autora o potwierdzenie. Wówczas oczywiście połączymy wątki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum