Witam serdecznie,
proszę o pomoc w interpreteracji wyniku usg piersi:
"Piersi o utkaniu gruczołowym.
Obustronnie liczne rozsiane zmiany hypoechogeniczne w większości odpowiadające torbielom
od 3 do 6poprawka: 16 mm.
W pierwsi lewej na godz. 5/6 zmiana 8,4 mm odpowiadające echogenicznie fibroadenoma.
Okolice zabrodawkowe wolne.
Doły pachowe bez zmian patologicznych."
Lekarz wykonujący badanie sugerował, że to zmiany łagodne.
Na własną rękę zrobiłam marker Ca 15-3
(wyszło 5,6 przy wartości referencyjnej poniżej 31,3 U/ml, czyli niby ok),
jednak podobno nie jest on zbyt miarodajny.
Wizytę u onkologa mam za ponad 2 tygodnie.
Obawiam się, że będzie żle.
Pewnie jesteś młoda, więc powinnaś przyzwyczaić się do częstych kontroli. Jak są liczne torbiele to nie ma innej drogi niż często (2x na rok) robić usg, i ewentualnie robić biopsję zmian o wymiarach zbliżających się do 10 mm. Boję się że w tym wypadku onkolog też nic konkretnego nie zleci bo w tym wyniku nie ma nic podejrzanego.
Jak skończysz 45 lat to można robić mammografię co 2 lata. A tak ogólnie to nie denerwować się tymi kontrolami, podchodzić jak do cytologii sprawdzam ale nie za bardzo myślę że coś groźnego.
Ja mam 40 lat od kilku lat cyklicznie badam piersi z powodu licznych torbieli o wielkości ok 9 mm. Kiedy ginekolog powiedziała że mam guzy w piersiach i musze to zdiagnozować mówie Ci swiat mi sie na kilka miesięcy zawalił, małe dziecko na wychowaniu a tu pierwsza myśl to rak...
Wtedy nie było szybkiej diagnostyki onkologicznej zanim dobiłam się na usg i poradni leczenia sutka minęło dobre pół roku, aż wreszcie wyniki i wizyta u onkologa, który wyszeptał nie martw się dziecko taka twoja uroda. I faktycznie zmiany są ale nic się z nimi nie dzieje, kiedy mi dokuczają bo czasem w różnych momentach cyklu boli i reką wyczuwam moje torbiele, smaruję piersi mascią arnikową o nazwie Arcalen. Robię badania co jakiś czas tzn co 6 mies usg. Dziecko dzięki Bogu dorosło więc nie taki diabeł straszny jak go malują.
Nos do góry badamy się i nie załamujemy.
_________________ Już razem: 30.05.2016, 07.11.2018.
Zawsze ze mną !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum