Witam,
Mam pytanie dotyczace wynikow usg mojej mamy (70lat).
Moja mama nie odczuwa zadnego dyskomfortu zwiazanego z jama brzuszna.
Poszla do lekarza rodzinnego ze wzgledu na leczenie nadcisnienia.
A ze mama zadko odwiedza lekarzy, pistanowil dac jej skierowanie na mirfologie, mocz i usg brzucha.
Wyniki moczu i krwi eyszly wmiare ok.
Natomiast na usg brzucha wyszla jej zmiana ponad 15 cm lito-torbieliwata.
Ma pilnie udac sie do ginekoliga.
Oczywiscie mama jest jyz zapisana na wizyte, ale chcialam sie dowiedziec czy ten rodzaj zmiany zawsze jest nieotworem/rakiem?
Czy moze byc czyns mniej groznym.
Czy zawsze jest wykonywana operacja, czy mozna leczyc farmakologicznie.
Wiem ze szczegoly mama sie dowie u lekarza, ale chcialabym wiedziec na co mam ja przygotowac.
Mama w usg nie ma zdiagnozowanego wodobrzusza ani powiekszonych wezlow chlonnych. Inne organy ma ok.
Bede wdzieczna za informacje.
Podaje dokladne wyniki usg
Watroba bez zmian ogniskowych. Plat prawy w I st obj -149mm.
Pecherzyk zolciowyzagiety bez cieni zlogow.
Trzustka jasna, jednorodna, prawidlowej wielkosci.
Szerokosc aorty brzusznejprawidlowa w jej scianie zwapnienia.
Przestrzen okolo aortalna bez cieni patologicznych.
Nerki bez zastoju i zlogow.
Sledziona jednorodna,prawidlowej wielkosci.
Pecherz moczowy ma obrysy gladkie.
W miednicy zmiana heterogenna lito-torbielowata o sr ok 134 mm do dalszej pilnej konsultacji ginekologicznej.
Jak pisalam we wczesniejszym poscie martwi mnie ta zmiana, czy ona moze byc niezlosliwa, czy raczej to juz rak? Mama ma isc w czwartek do ginekologa, chce ja nastawic jakos na diagnoze.
A operacja jest robiona tradycyjna metoda czy laparaskopowa? Mama ma probleby z cisnieniem i ma powiekszone serce.
kasiunia.fm,
Zmiana jest duża jak pisałam, niby takie zmiany zazwyczaj są łagodne ale skoro napisane do pilnej diagnostyki, nie wiem czy z powodu wielkości czy dlatego, że wskazane będzie badanie TK, czy też szybka operacja. Jak by nie patrzeć trzeba dalej to przebadać i dopiero wynik histopatologiczny powie nam prawdę.
Przy tak dużym guzie myślę, że operacja tradycyjna.
Poczekaj cierpliwie, może ktoś z większą wiedzą w tym temacie coś mądrzejszego napisze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum