Zmiany w piersiach ? - MMG: cienie węzłów chłonnych
Mam pytanie co może oznaczać na wyniku z mammografii-w dołach pachowych widoczne cienie węzłów chłonnych.
To wynik mojej mamy ma 63 lata.
A we wnioskach, że wskazana kontrola usg. Ale 2 tyg wcześniej miała usg i nic nie wyszło.
Czy jest się czym martwić?
Przytoczony przez Ciebie zapis MMG mówi bardzo niewiele, nie podaje nawet wielkości obserwowanych zmian.
Wraz z brakiem ich uwidocznienia we wcześniej wykonanym USG nie pozwala to na jakąś sensowną odpowiedź na Twoje pytanie.
Lekarz oglądający ten wynik powinien zaproponować odpowiednie dalsze postępowanie,
w zależności od tego, jak oceni ewentualne ryzyko związane z tymi węzłami chłonnymi:
powtórzenie któregoś z badań za jakiś czas (np. 3 m-ce),
ewentualnie zlecenie dalszej diagnostyki, np. biopsji, gdyby węzły były wyraźnie widoczne i powiększone.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Wynik z 27.11.2014 r
Na radiogramach skóra, tkanka podskórna oraz brodawki sutkowe bez zmian.
Doły pachowe zawierają cienie węzłów chłonnych bez cech rozrostu patologicznego.
Piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej z cechami łagodnej dysplazji.
Nie uwidoczniono cieni wysokiego ryzyka ani też mikrozwapnień podejrzanych o złośliwość.
Zalecenia: wskazane usg/
Ale tak jak pisałam mama miała 2 tygodnie wcześniej robione usg i wszystko w porządku. I czy rzeczywiście jest ok a co z tymi cieniami węzłów chłonnych?
Teraz kolejne podane przez Ciebie informacje wskazują, że jest więcej danych wskazujących na to,
iż zmiany te mogą okazać się onkologicznie nieistotne:
Wiktoria2004 napisał/a:
cienie węzłów chłonnych bez cech rozrostu patologicznego.
Wiktoria2004 napisał/a:
Nie uwidoczniono cieni wysokiego ryzyka ani też mikrozwapnień podejrzanych o złośliwość.
W tej sytuacji wydaje mi się, że lekarz - przy braku niepokojących informacji w wykonanym niedawno USG
- zaleci jedynie kontrolę i ponowne wykonanie badania za jakiś czas (np. po 3-6 miesiącach).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum