Poniżej opiszę problem z jakim się zwracam.
10.11.13 odebrałam wynik badania cytologicznego szyjki macicy. A w nim niestety po raz pierwszy informacja; Inne zmiany nienowotworowe; odczynowe zmiany komórkowe związane z zapaleniem (łącznie ze zmianami naprawczymi)
-min; Neoplazja śródnabłonkowa niskiego stopnia (LSIL) związana z infekcją HPV lub dysplasia gradus minoris (CIN1).
Po leczeniu przeciwzapalnym postanowiłam skonsultować ww. wynik cytologiczny z innym lekarzem.
Podczas badania(11.12.13) pobraliśmy wymaz z szyjki w kierunku bakteriologii, oraz wymaz na HPV DNA (12 genotypów-bad. z genotypowaniem wirusa HPV- 16,18,31,35,39,45,51,52,56,58,59)
Kilka dni póżniej (16.12.13) miałam kolposkopie wyniku nie mam, ponieważ nie odebrałam- jaszcze.
Zostały pobrane wycinki ze szyjki, oraz wyskrobiny z kanału;
Wynik badania histopatologicznego;(20.12.13)
-szyjka macicy; Erosio glandularis epidermisata in statu inflammationis.
-wyskrobiny-kanał;
Fragmenta epithelii plani focalem cum CIN1;
Fragmenta polyposa endocervicis;
Fragmenta parva endometrii.
-bardzo proszę o interpretację tych wyników
Bardzo matwi mnie jednak ten CIN 1 w kanale, mój lekarz zalecił kontrole za 3 - ce, ale sama nie wiem. Mam wrażenie że siedzę na tykającej bombie
Wyniki posiewów bakteriologicznych ujemne. Tylko są dość liczne leukocyty. (co mogłoby wskazywać na zakażenie chlamydią- niestety już dwa lata temu z nią walczyłam-być może nieskutecznie)
HPV DNA 12 genotypów- komentarz-NIE wychodowano DNA wirusa HPV- i tutaj po prostu nie daje wiary
jak to możliwe tym bardziej przy tak złej cytologi (może została żle pobrana?)
Po nowym roku zrobię solidną diagnostykę w kierunku wspomnianej chlamydii.
A zatem boję się strasznie że ta sytuacja może się tylko pogarszać w kierurunku gorszych zmian, ja po prostu nie wierzę że To się może samoistnie cofnąć.
proszę o radę czy coś
ps; czy jest sens się szczepić na HPV? sama nie wiem
[ Dodano: 2013-12-30, 21:33 ]
aha mam 35 lat