Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie mojego usg ponieważ trochę sie zmartwiłąm, rok temu miałam dosyć dużą torbiel, byłam leczona nakłuciami miałam biopsję wszystko było ok, torbiel się zmniejszyła, miałam ja tylko kontrolować. Tak też zrobiłam bo w ostatnim czasie mam gorsze samopoczucie, ciągła senność i problemy ze skóra i włosami, wieć przypomniało mi to objawy jak przy pierwszej konsultacji, gdzie skontrolowano tarczyce.
Ttak wygląda moje usg z wczoraj;
usg tarczycy:
PP 23x16x47 brzuszne ognisko hypoechogenne 10x6,5x13mm ponizej grzbietowe ognisko hypoechogenne z mikrozwapnieniami 7x7,5x6mm
LP 17x15x46mm echogenność jednorodna, bez zmian ogniskowych
Wyniki tsh i ft4 atpo atg mam w normie.
Co o tym sądzicie, znowu dostałam skierowanie na biopsje, lekarz nic więcej mi nie powiedział, gdyż czeka na wszystkei wyniki. Co mam o tym sądzić?
Witaj Paula,
musisz zrobić badania według wskazań specjalisty. Mam nadzieję że wyniki będą dla Ciebie pomyślne i nie będziesz musiała wracać na forum onkologiczne. Pozdrawiam.
Umówienie się, wykonanie biopsji i otrzymanie wyniku powinno zająć nie więcej niż 3-4 tygodnie,
wtedy będzie wiadomo, co należy robić dalej.
Większa ze zmian jest na tyle duża, że być może lekarz po ocenie wyników biopsji,
nawet jeśli nie wykażą obecności procesu złośliwego, zaproponuje jej usunięcie a nie tylko dalszą obserwację.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Witam, pomożecie w odczytaniu wyniku, który właśnie otrzymałam:
" w nadesłanym do oceny preparacie cytologicznym widoczne erytrocyty, treść białkowa, płynny koloid bez obecności tyreocytów.
Kategoria 1 wg klasyfikacji Bethesda dla cytopatologii tarczycy.
Wynik nie zawiera zapisów szczególnie podejrzanych onkologicznie:
kategoria 1 oznacza wynik niediagnostyczny, o ryzyku obecności raka 1 - 4 %
ze wskazaniem do powtórzenia biopsji cienkoigłowej pod kontrolą USG (źródło).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum