Witam,
Mam prośbę o interpretację wyników taty (82 lata)
rozpoznanie : guz płuca prawego, limfadenopatia uogólniona
opis (drugie badanie EBUS, pierwsze było ujemne):
wyniki barwień immunohistochemicznych: CD3 (+w pojedynczych komórkach) CD79a(+w>90%komórek)
wyniki badań budzą podejrzenie chłoniaka limfocytarnego lub białaczki limfatycznej z komórek B. Konieczna dalsza diagnoza.
Po bronchoskopii tata miał wykonywaną mediastinoskopię, na wyniki czekamy.
Zdziwiło mnie, że wynik EBUS był opisany w wypisie jako ujemny.
Proszę bardzo o pomoc w interpretacji. Nie wiem czy w uznaniu wyniku drugiego EBUS za ujemny nie ma jakiegoś nieporozumienia.
Nie wiem czy w uznaniu wyniku drugiego EBUS za ujemny nie ma jakiegoś nieporozumienia.
Nie rozumiem pytania
Bo Twój post rozumiem tak:
był pierwszy EBUS - wynik był ujemny, potem drugi raz pobrano próbkę z guza płuca do badania i wyszło, że jest podejrzewany chłoniak z komórek B ?
Albo czegoś w tym poście brakuje, albo czegoś nie rozumiem.
Trochę informacji:
Jest to możliwe, że bronchoskopia daje negatywny wynik.
Guz nie jest tkanką jednorodną i składa się zarówno z kom. nowotworowych, jak i kom. zdrowych bądź takich, które nie są już zdrowe, ale jeszcze nie zmutowały w kom. stricte nowotworowe. Lekarz przy badaniu nie jest w stanie zobaczyć, które komórki uda mu się akurat pobrać - wszystko to kwestia przypadku.
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum