3) złożyłam wniosek o przyznanie mi zasiłku pielęgnacyjnego (153zł), czy jest szansa , że przyznają mi go- słyszałam, że takie świadczenie w trakcie i po chemioterapii mi się należy
Tzn. jest zasiłek pielęgnacyjny z ZUS, ale aby go dostać trzeba mieć orzeczenie z ZUS o całkowitej niezdolności do pracy oraz niezdolnym do samodzielnej egzystencji
lub
zasiłek pielęgnacyjny, jeśli jest orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności. Orzeczenia o stopniu niepełnosprawności wydają "zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności".
(w W-wie mnie orzeczono umiarkowany stopień niepełnosprawności, dlatego też nie przysługiwał mnie zasiłek pielęgnacyjny; natomiast koleżance w jej mieście orzeczono o znacznym stopniu niepełnosprawności
czyli zależy w jakim mieście i kto orzeka)
Chyba, że coś się zmieniło
I pozdrawiam ciepło
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Tak też się domyślałam. Ale na 100% nie potrafię powiedzieć, czy dostaniesz czy nie. W każdym razie trzymam kciuki.
Na pytania merytoryczne związane z Twoją chorobą niestety nie potrafię odpowiedzieć.
I życzę udanego weekendu
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum