Witam.
Mój tata jest pół roku po resekcji żołądka, zaczął 3 miesiąc po radioterapii. Dziś odebrał wyniki krwi i ma bardzo niski poziom leukocytów tj. 2,7:( Lekarz prowadzący podejrzewa przerzuty do szpiku kostnego:( czy faktycznie może tak być?:(
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-03-21, 16:27 ] Po raz kolejny wątek scalony - nie zakładaj kolejnych wątków, jeśli problem dotyczy Twojego taty. Dopisz posta do wątku już istniejącego, w ten sposób znamy całość historii choroby.
Kolejnym razem będzie miało miejsce oficjalne ostrzeżenie.
Na wstępie przepraszam za utworzenie nowego wątku, nie doczytałam w regulaminie, że jest to zakazane, chociaż w sumie jest to logiczne
Po radioterapii tata wykonuje badania krwi regularnie co 2-3 tyg, poniżej podaje jak spadały leukocyty, aż do wczoraj:
18 styczeń - 5,2
6 luty - 3,4
6 marzec - 2,8
20 marzec 2,07 także cały czas spadek:( Po resekcji wynosiły 5,89.
Pozostałe wyniki z wczoraj to:
Hemoglobina 12,8
Płytki 97 tys
Dimery 330
Wspomnę jeszcze, że tata cały ten okres od operacji brał Clexane przeciwzakrzepowe. Przepraszam za brak jakiejś chronologii
Jeśli można proszę o jakieś wskazówki co może powodować ciągły spadek
Bardzo dobry pomysł hematolog po może dostałam milgamme cały zestaw witaminy B i zaczęło się wchłaniać żelazo i problem przestał być z krwią i jamą ustną .Biorę w zastrzyku co 10 dni od 7 lat mam stałe zlecenie .Onkolog po pierwszej wizycie zalecił hematologa.
Witam.
Tata był u hematologa i powiedział, że niski poziom leukocytów to wynik leczenia onkologicznego i że to nie są przerzuty do szpiku. Mówił, że byłby problem jakby tata musiał brać chemię, ponieważ przy takim poziomie leukocytów narobiła by więcej szkód niż pożytku. 4 kwietnia tata będzie miał kontrolną tomografię komputerową i wtedy zobaczymy co dalej? Miejmy nadzieję, że będzie wszystko dobrze i chemia nie będzie potrzebna...
Witam.
Chciałam zapytać czy pokrzywka na skórze, może oznaczać przerzuty nowotworowe? Tata w piątek dostał strasznej wysypki na całej skórze, podałyśmy mu z mamą Zyrtec oraz wapno i po 2 godz. zeszło. Czytałam trochę w internecie, że może to być objaw rozsiewu bądź przerzutów:(
Dziś odebraliśmy wyniki TK:) Wszystko w porządku Narządy czyste, ale mnie niepokoi troszkę informacja w wyniku cyt.:"niewielka ilość wolnego płynu przy wątrobie, śledzionie, międzypętlowo i w miednicy małej". Co to może oznaczać, nasza Pani doktor mówi, że jest to mała ilość i nie ma się czym niepokoić, ale jak wolę się jeszcze upewnić. Proszę o informację czy to faktycznie nic złego?
Proszę o więcej informacji w tym temacie? Czy to, że jest oznacza, że będzie się go zbierało coraz więcej i że może zacząć się rozsiew nowotworowy? Czy można teraz coś działać? Czy nie da się nic zrobić?:(
[ Dodano: 2013-04-12, 09:25 ]
W jaki sposób można kontrolować to czy jest go więcej czy mniej?
[ Dodano: 2013-04-12, 18:42 ]
Przepisałam jeszcze cały wynik
TK JB:
Wątroba prawidłowej wielkości. Współczynnik gęstości równomiernie rozłożony. Cech cholestazy nie stwierdza się. Pęcherzyk żółciowy usunięty, w loży klipsy naczyniowe. Trzustka jednorodna. prawidłowej wielkości, o budowie zrazikowej. Przewód Wirsunga niewidoczny. Śledziona jednorodna o zachowanych wymiarach. Nadnercza prawidłowe. Wielkość, położenie nerek prawidłowe. Zmian ogniskowych w nerkach nie stwierdza się. Faza nefrogramu jednoczasowa.
Wydzielanie o prawidłowym czasie. Zagęszczanie dobre. Układy kielichowo-miedniczkowe nieposzerzone. Pęcherz moczowy średnio wypełniony moczem. Gruczoł krokowy o wymiarach 3,4x2,9x3,3 cm. Objętość gruczołu wynosi 18 ml. Struktury przewodu pokarmowego bez cech patologii. Patologicznych węzłów chłonnych nie stwierdza się. Aorta brzuszna prawidłowej szerokości z blaszkami miażdżycowymi. Niewielka ilość wolnego płynu przy wątrobie, śledzionie, międzypętlowo i w miednicy małej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum