Chłoniak rozlany - jak interpretować wynik histopatologii
Chłoniak rozlany z dużych komórek linii B obraz odpowiada DLBCL non-GCB LCA+, CK AE1/AE3-, HMB45-, CD 20+, bcl2+, bcl6+, CD3-, CD 10<30 %, MUM 1+, c-myc-, indeks Ki67 około 90 %
Witaj AWanda
Powinnaś podać więcej szczegółów:
podaj lokalizację, rozległość zmiany, kiedy ją wykryto, czy pobierano wycinek czy zmiana została usunięta w całości, załącz wyniki wszystkich wykonanych do tej pory badań, włącznie z całym opisem wyniku histopatologicznego, napisz gdzie się leczysz lub zamierzasz się leczyć. Pozdrawiam
_________________ Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić.
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
LCA+, CK AE1/AE3-, HMB45-, CD 20+, bcl2+, bcl6+, CD3-, CD 10<30 %, MUM 1+, c-myc-, indeks Ki67 około 90 %
Osoba badająca materiał wypisała reakcje immunohistochemiczne, które uzasadniają to rozpoznanie.
Pobrany materiał 'ogląda się pod mikroskopem', następnie doprecyzowuje poprzez barwienia immunohistochemiczne. Na podstawie tego wyciąga się wnioski, całości (obraz 'pod mikroskopem' + barwienie immunohistochemiczne).
Cytat:
jak interpretować wynik histopatologii
AWanda napisał/a:
Chłoniak rozlany z dużych komórek linii B obraz odpowiada DLBCL non-GCB
to jest wniosek z wyniku hist.-pat.
Czy masz jakieś konkretne pytania?
Czy były robione inne badania? Dlaczego był pobrany materiał do badania?
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum