komórki nabłonka płaskiego LSI - zmiany śródnabłonkowe stopnia niskiego obejmujace koilocytozę HPV i możliwość CIN1 dysplacji małego stopnia)
jutro ide zgodnie z zaleceniem na kolposkopie z weryfikacją histopatologiczną.
Moje pytanie co mi wyszło w cytologi? i czy HPV mogłam zaraźić sie tylko poprzez droge płciową?
Opatrunki alginianowe- zbudowane są z naturalnych polisacharydów otrzymanych z glonów morskich, pochłaniają wysięk, pobudzają do wzrostu fibroblasty, zwiększają odpowiedź komórkową, przyspieszają procesy krzepnięcia, zaś pozostające w ranie resztki żelu ulegają biodegradacji do cząsteczek glukozy nie wywołując objawów alergicznych.
Mm kolejne pytanie otóz 28 miałam robiony wycinek(wyzej pisałam o tym) otóż od srody nadal podplamiam,martwi mnie jednak zapach jest mdły,sama juz nie wiem czy tak ma być czy tez nie? i co to oznacza?
_________________ "Nie ma nic trudniejszego, niż stanąć przed szansą."
Mam pytanie jak długo się czeka na wynik z wycinku? ja jak wyzej pisałam miałam robiony 28.04 i nadal nie ma mojego wyniku,pani która przez telefon mi udzielała informacji powiedziała,ze wszystkie inne z tego dnia już są wiec zaczynam sie martwić czemu to tak długo trwa?
jaszmurka ...z tego co czytam (acz na medycynie się nie znam) nie ma jeszcze tragedii z cytologi - poczekaj na wynik z wycinku.
I nie martw się na zapas
pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-22, 16:43 ]
Ja miałam dysplazję dużego stopnia z wycinku i cytologi,a po wycięciu szyjki okazało się,że był to nowotwór w fazie 0 - to znaczy taki który jeszcze nie daje przerzutów.
Nie martw się na zapas.
Rozpoznanie histopatologiczne:
cervicitis chronica magni gradus - przewlekłe zapalenie szyjki stopnia dużego
fragmenta endocervix parvi sine neoplasmate - fragmenty śluzówki kanału szyjki macicy bez nowotworzenia (cech nowotworu)
Dysplasia epithelii colli uteri susp. - podejrzenie dysplazji błony śluzowej szyjki macicy,
cervicitis chronica magni gradus - przewlekłe zapalenie wysokiego stopnia szyjki macicy,
fragmenta endocervix parvi sine neoplasmate - małe fragmenty błony śluzowej szyjki macicy bez cech nowotworu (neoplazmatycznych).
Niepokojąca może być dysplazja śluzówki szyjki macicy (porównaj ten i następne posty oraz ten post).
Nie znamy jej stopnia, jeśli jest niski, nie jest to szczególnie groźne, ale przy wysokim stopniu może stanowić realne zagrożenie rozwojem nowotworu.
W obu przypadkach należy podjąć dalszą diagnostykę i odpowiednie leczenie.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
W obu przypadkach należy podjąć dalszą diagnostykę
w takim razie jakie powinnam jeszcze zrobić wyniki?
z powodu uporczywego bólu brzucha miałam dziś robione usg i taki wyszedł mi wynik:
w bliźnie po cesarskim cięciu uwidoczniono strukture nieznacznie hypogenną o wielkości 2x17x22mm leżącą na głębokości do23mm,kolejną podobn lecz głębiej położoną na głębokości do34mmuwidoczniono w miejscu papacyjnego oporu w lewym podbrzuszu ,ma ona wymiary 31x14x14mm.Czy to moze mieć związek z moim wycinkiem?
[ Dodano: 2010-06-07, 21:50 ]
dlaczego nie określono mi stopnia dysplazja śluzówki szyjki macicy ? skoro to takie ważne , na wynik wycinka czekałam bardzo długo bo az 5 tygodni wiec mieli czas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum