Witam Wszystkich
Dawno nie zaglądałam tutaj jak najwięcej czasu z tatulkiem
a było naprawdę źle....
Zakwalifikowano go do radioterapii po tym poczuł sie znacznie lepiej wrócił apetyt i ogólnie jest ok ( oprócz bóli głowy i kaszlu oraz drętwienia rak). Dziś otrzymaliśmy wyniki tk po radioterapii i chyba nie jest najlepiej.......
29.12.2010: w badaniu kontrolnym niewielka regresja wielkosci zmiany naciekowo-węzłowej w śródpiersiu po stronie prawej. Zmiana obecnie o wymiarach 34x36x60mm. W śródpiersiu przednim górnym po stronie prawej kilka węzłow śr do 16mm-nieco mniejszych niż poprzednio. Jamy opłucnowe bez płynu. Pasmowate zagęszczenia miąższu w podstawie płata górnego i w płacie środkowym prawego płuca nieco mniejsze niż poprzednio. Pojawiły się zagęszczenia miąższu w płacie dolnym prawego płuca i większy obszar naciekowo-niedodmowy w segmencie 9. Lewe płuco bez zmian ogniskowych. Tak bylo w grudniu
Najnowsze :
- patologiczna masa o rozmytych obrysach i owalnymi zwapnieniami w śródpiersiu górnym po stronie prawej 37x36x52
- w okolicy podostrogowej policykliczna patologiczna zmiana węzłowa 38x28x49 mm niewidoczna w poprzednim badaniu
- u podstawy płata górnego prawego płuca zagęszczenie niedodmowo zapalne w sąsiedztwie 9 segmentu
- zwiększona ilość płynu w worku osierdziowym do szerokości 13 mm
-płuco lewe powietrzne bez zmian ogniskowych i patologicznych zagęszczeń
- w okolicach pachowych i podobojczykowych powiekszonych węzłów chłonnych nie stwierdzam
- guzkowa zmiana w trzonie nadnercza prawego 18 mm oraz pogrubiały do 13 mm trzon lewego nadnercza
Chodzi mi głównie o o ta zmianę w trzonie nadnercza i o tą okolicę podostrogową , na mój rozum to chyba przerzuty co?? Byłabym wdzięczna jakby ktos mi coś podpowiedział.
Dzięki i pozdrawiam wszystkich