Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam jestem nowa tu ale widze ze można się wiele stąd dowiedzieć. Mój tata zachorował na raka płuc, chciałabym zeby ktos mi powiedział jakie są rokowania w takim przypadku i wogóle jak powinno wyglądać leczenie bo lekarz prowadząca do tej pory konkretnie nie sprecyzowała tego.
Mężczyzna lat 54, wyniki pierwszego badania usg: tarczyca w granicach normy wielkości, o pogrubiałym płacie lewym, nieco niejednorodna. W płacie prawym drobna zmiana ogniskowa lekko hypoechogenna z hypoechogenną otoczką 6x4,5x6,5 mm, w lewym mniejsza hypoechogenna bez otoczki. po stronie prawej szyi na wysokości kata żuchwy węzły chłonne- 13 mm i 9 mm, przy mięśniu s-c-m-21x7mm i nadobojczykowo-gładko odgraniczony obszar lity, hypoechogenny 20x13mm-węzeł? mts? i wokół zmiany drobne wezły 4,6,7 i 8mm. Wyniki usg wątroby ok.
Wyniki badania anatomopatologicznego z węzłów: meta, carcinoma idifferentiatum p. non microcellualare.
Wyniki badania anatomop. z wycinka płuca: z poszerzonej ostrogi-fr.błony śluzowej oskrzela bez zmian; wymaz szczoteczkowy-nabłonki oskrzelowe i komórki zapalne; popłuczyny oskrzelowe-nabłonki oskrzelowe i komórki zapalne.
Tk klatki piersiowej: masa patologiczna najpewniej węzłowa o policyklicznych zarysach zlokalizowana w śródpiersiu górnym po stronieprawej dochodząca do górnego bieguna prawej wnęki; orientacyjne wymiary masy 64x54x102mm. Masa uciska i nacieka żyły ramienno-głowowe, żyłę główną górną, tchawicę, prawe oskrzele główne oraz oskrzele górnopłatowe. Zmiany zapalno-niedodmowe w segmencie 3 płuca prawego oraz w płacie środkowym przy szczelinie międzypłatowej. Płyn w prawej jamie opłucnowej szer. do ok.8,5mm. Poza tym płuca bez zmian ogniskowych.
Tata jest w tej chwili po IV kursie PE. W rozpoznaniu- rak niezróżnicowany(prawdopodobnie płaskonabłonkowy)śródpiersia. ZŻGG , mts-y do węzłow chłonnych szyjnych. Nadciśnienie tętnicze. Stosowane leczenie:
Cisplatyna i.v 100mg-2 dni
Vepesid 200 mg- 3 dni
5% glukoza, MgSO4, 0,9%, NaCl, i.v. Dexaven,i.v. Zofran, Furosemid, Tramal Thiocodin, Nitrazepam, Metoclopramid.
Wykonano kontrolne TK klatki 29.12: w badaniu kontrolnym niewielka regresja wielkosci zmiany naciekowo-węzłowej w śródpiersiu po stronie prawej. Zmiana obecni o wymiarach 34x36x60mm. W ródpiersiu przednim górnym po stronie prawej kilka węzłow śr do 16mm-nieco mniejszych niż poprzednio. Jamy opłucnowe bez płynu. Pasmowate zagęszczenia miąższu w podstawie płata górnego i w płacie środkowym prawego płuca nieco mniejsze niż poprzednio. Pojawiły się zagęszczenia miąższu w płacie dolnym prawego płuca i większy obszar naciekowo-niedodmowy w segmencie 9. Lewe płuco bez zmian ogniskowych.
Tata czeka na wizyte kontrolna może ktoś do tego czasu mi odp. Martwią mnie te zmiany w płacie dolnym?? Guz trochę się zmniejszyl z tego co ja prosty czlowiek czytam.
Jak powinno wygladac leczenie w takim przypadku?? Jakie są rokowania??
Dziękuję z góry