Dokument o czerniaku TVP 2 WTOREK 7.02.2017 godz. 22;50
Witam
Wtorek 7.02.2017 w tvp 2 o godz. 22;50 dokument Eksperyment o czerniaku
Film ukazuje lekarzy i pacjentów podczas testowania nowej metody leczenia raka, wykorzystującej komórki układu immunologicznego pacjenta. Metoda jest testowana na pacjentach w zaawansowanym stadium czerniaka złośliwego. Są oni pierwszymi ludźmi w Europie poddającymi się tej terapii. Przez rok filmowcy śledzą pracę Rikke Andersen. Dwie pacjentki przechodzą kolejne etapy terapii i testów. Cierpią na nieuleczalną formę czerniaka. Terapia za pomocą komórek układu immunologicznego jest jedyną szansą na opanowanie rozwijającej się choroby.
Oczywiście obejrzałam, jak również dałam znać znajomym poznanym w centrum onkologii.
Z tego co ja zrozumiałam metoda dawała 20% szans na wyleczenie - całkowite wyleczenie, to niewiele. Ale niesamowite jest to że organizm aam sobie z tym poradził- potrzebował tylko pomocy lekarzy.
Moim zdaniem, cały fim/reportaż mijał się trochę z prawdą. Podawali miliardy sztuk limfocytów i ja się pytam: Dlaczego po podaniu limfocytów Panie zgubiły włosy? Musieli jeszcze coś podawać.
Pani o imieniu na literę R(nie pamiętam), po pierwszej terapii limfocytowej, jeden guzek na mózgu zginął ale pojawiły się dwa nowe. Następną terapię mogła mieć za 9 miesięcy, wyleciała z programu, ale jakimś cudem wyprosiła po 6 miesiącach i nie podali wyników. Wyszła ze szpitala i powiedziała, że czuje się dobrze i jedzie na urlop. I tak jakby film się zakończył. Natomiast komentator zakończył, że po 4 miesiącach znaleźli/zastosowali lek nowej generacji, nie wiadomo jaki.
[ Dodano: 2017-02-08, 19:52 ]
Przepraszam, błąd.
Nie na mózgu tylko na głowie bo widziałem jak go dotykała rękoma.
Tez czekalam na jakies zakonczenie, myslalam ze podadza jakies info jak sie zakonczyla historia bohaterek. Zamiast wzbudzic jakas nadzieje to ja mam od wczoraj okropnego dola....
Reportaż był nastawiony raczej na pokazanie historii pacjentów bo merytorycznie dość słabo i właściwie niewiele się można było dowiedzieć o tej bardzo obiecujacej terapii.
W USA niedługo ruszaja badania kliniczne w której limfocyty będą dodatkowo miały zmieniany genom aby zwiekszyc ich potencjał do zwalczania komórek nowotworowych.
Widac po tym jak bym malo merytoryczny po tym jak o czerniaku mowili "rak" a z tego co tu kilka razy wyczytalam to jest "nowotwor". Jak to bylo : kazdy rak to nowotwor ale nie kazdy nowotwor to rak.
Oczywiście, że w mass mediach b. często mało dba się o dobrą 'merytoryczność'. 'Obiegowo'/w mass mediach każdy nowotwór złośliwy to rak. Czerniak to rak skóry, białaczka to rak krwi itp., z punktu widzenia medycyny jest to niepoprawne. Nie każdy nowotwór złośliwy to rak.
Czerniak jest nowotworem złośliwym wywodzącym z komórek barwnikowych.
Rak jest nowotworem złośliwym wywodzącym się z nabłonka komórki.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum