W tym roku skończyłam 30 lat. Z dysfagią borykam się ok 8-9 lat.
Nikt mi nie proponował takiego zabiegu, pomimo iż konsultowałam się z kilkoma gastrologami.
Może są jakieś metody operacyjne na zwłóknienie przełyku o których lekarze mnie nie poinformowali.
Muszę przyznać iż moim zdaniem radioterapia w bardzo młodym wieku powinna być stosowana jako ostateczność a nie jako zamiennik chirurgicznego usunięcia guza jak to pisali w swoich publikacjach co poniektórzy lekarze.
Ja mam olbrzymią ilość problemów związanych z tym że przebyłam radioterapię, i przebyłam też kilka operacji z tego powodu.
Jak dla mnie usunięcie guza czyli 1 operacja zamiast radioterapii w celu jego pomniejszenia (i w konsekwencji liczne problemy zdrowotne i operacje "naprawcze") to byłaby dużo korzystniejsza opcja leczenia z punktu widzenia późniejszej jakości życia. Niestety nie mam wyboru i nie mogę zmienić przeszłości.
[ Dodano: 2016-09-09, 23:57 ]
Wiem że część osób z dysfagią ma założoną taka specjalną rurkę która jest podłączona do żołądka, i pewnie to mnie w przyszłości czeka.
[ Dodano: 2016-09-10, 00:01 ]
Z mojej sytuacji zdrowotnej i tego jak byłam leczona na problemy zdrowotne powiązane z leczeniem które otrzymałam, trudno jest mi nie dojść do wniosku iż nowotwór można przeżyć a później umrzeć na skutki uboczne leczenia onkologicznego. Ale leczenie, mogliby wreszcie wymyślić coś normalnego.
Niestety skutki odległe radio- i chemioterapii bywają paskudne. Większość osób ma tyle "szczęścia", że ich nie dożywa. Nie jestem niestety gastrologiem ani chirurgiem. Pamiętam jednak ze studiów, że takie zabiegi wykonywano.
_________________ Jak się człowiek uprze, żeby żyć, to medycyna jest bezsilna :P
Leyomyosarcoma G2
Jak widać warto jest czasem zasięgnąć informacji u kogoś jeszcze oprócz u swojego lekarza, który może nic nie mówić o możliwościach leczenia, co swoją drogą jest ciekawe.
Będę musiała porozmawiać najwyraźniej z jakimś innym lekarzem na temat takiej możliwości. Dziwi mnie to iż twierdzono że nie da się z tym nic zrobić, co najwyżej można dostać tę rurkę do żołądka.
Dziś byłam u gastrologa. Pani Doktor powiedziała mi że poszerzyć można tylko coś co jest zwężone. U mnie nie występuje zwężenie przełyku. Lekarze za to sugerowali zwłóknienie. Gastrolog mi powiedział że nie da się poszerzyć, czy wpłynąć jakoś na zmiany bliznowate/blizny w tej okolicy. Niestety. Szkoda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum