Podejrzenie meta wykryto podczas badania więc coś się dzieje i jeśli się potwierdzi to obraz choroby przedstawia się niezbyt optymistycznie.
Wszystko wskazuje też na rozległe zajęcie węzłów chłonnych przez nowotwór - niestety to nie rokuje najlepiej. Ale jeśli mają zostać pobrane węzły chłonne do badania to trzeba poczekać na wynik choć 10 cm węzeł odczynowy pewnie nie jest.
Ale jest prowadzona jakaś diagnostyka w celu ustalenia, czy wątroba jest czysta, czy nie?
Bo w wypisie podane jest podejrzenie przerzutów do wątroby, a w USG wychodzi, że nie. Taka sprzeczność wymaga jednak dalszego diagnozowania, bo obecność meta ma duży wpływ na rokowania i leczenie.
Morze Opowiem jak było z ta wątroba robiono mamie CT Klatki piersiowej i zajechano delikatnie na wątrobę, lekarzowi się coś tam nie spodobało i wykonano usg brzucha aby wykluczyć wątrobę dr prowadzący stwierdził ze usg jest źle przeprowadzone ( Zrobione na odwal się ) poprosiła aby mama zrobiła je w gabinecie prywatnym tam też P dr wykluczyła nowotwór w wątrobie.
Pozostaje mi tylko czekać na wyniki z dzisiejszych wycinków
Dzisiaj pobrano wycinek płuca udało się pobrać z chorego miejsca jutro ma być wycięty węzeł chłonny.
Dziwna co spotkało moja mamę w szpitalu leży sobie na łózko przychodzi medyk do niej i pyta się matuli co pani jest itp wywiad . Mama odpowiada ze ma raka płuca lewego z przerzutami do węzłów chłonnych i maja jej wyciąć ten węzeł lekarz odpowiada jeżeli jest diagnoza to po co wycinać ?? Mama na to ze nie wie wszystko jest w karcie z wypisu z oddziału pulmologi . poszedł lekarz wraca za 20 minut i mówi do mojej mamy musimy się ciąć gdyż nie ma 100% pewności ze ma pani raka.
Rozumiecie coś z tego
Przepraszam ze piszę tak chaotycznie ale pisząc to towarzyszy mi tyle emocji ....
1-4 Komórki rakowe ( pewnie znalezione w pobranych preparatach ) - rak niedrobnokomórkowy prawdopodobnie rak gruczołowy ( gruczolakorak ) mało zróżnicowany.
To jest rak wysokiej złośliwości.
Stan węzłów chłonnych wskazuje na dalekie zaawansowanie. Generalnie, należy założyć, że nie jest dobrze. Z rakiem jest jednak tak, że wszystkie karty leżą na stole dopiero po zabiegu chirurgicznym - o ile ma się tyle szczęścia, że jest on jeszcze możliwy i celowy. Dopiero bezpośrednie oględziny wnętrza klatki piersiowej przez chirurga i analiza histopatologiczna w ca. dwa tygodnie po operacji daje dostatecznie dużo informacji, by operować konkretnymi statystykami.
DO tego czasu należy mieć nadzieję, wierzyć w zwycięstwo i pilnować, by rzeczona operacja odbyła się możliwie szybko.
Dziękuje za info wynik z węzła chłonnego będę miał w piątek na poniedziałek jest zaplanowana wizyta u onkologa zobaczymy co on powie. Mam nadzieje ze bedzie optymistycznie
Witam
Niestety będzie wprowadzone leczenie paliatywne stadium choroby jest nie uleczalne będą na mamie testować nowy rodzaj chemii w celu wydłużenia życia, czwartek idzie do szpitala
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum