Bardzo przepraszam ze pisze post pod postem ale nie mam możliwości edycji
Jutro mama idzie na 3-dni na chemie zobaczymy jak się będzie czuć będzie poddawana gruntowym badaniom ponieważ zgodziła się na terapie testowa (Jako królik doświadczalny ) Bedą sprawdzać lek do łagodzenia chemioterapii .
Mam pytanie czego mogę się spodziewać po pierwszym wlewie jak mama będzie sie czuła czy będzie wymiotować ?? Zawroty głowy ? Na co będzie trzeba uważać ??
Każdy pacjent różnie reaguje na chemię - jedni nie mają żadnych skutków ubocznych, po prostu dostają kroplówkę i nic się nie dzieje, u innych występuje z kolei szereg działań niepożądanych. Dlatego ciężko powiedzieć, czego macie się spodziewać.
Wymioty nie pojawiają się o razu, zresztą na pewno razem z cytostatykami zostanie podany dożylnie środek p/wymiotny, później również otrzymacie na niego receptę, już w tabletkach. Być może pojawi się lekkie osłabienie. Ciężko wyrokować, bo każda osoba reaguje inaczej.
wymioty pojawią się najwcześniej drugiego dnia wraz z osłabieniem, brakiem apetytu i niesmakiem. Po każdym wlewie skutki uboczne wzmagają się. Trzeba dużo pić, spać i w ogóle szanować się przez 3-4 dni po wlewie. Zawroty głowy mogą nastąpić, ale nie muszą, tak jak i wszystkie inne możliwe sensacje. Poza tym nie pisałeś, jaka chemia ma tu zastosowanie.
Witajcie
Nie pisałem wcześniej ponieważ byłem zabiegany od szpitala do pracy itp.
Mama jest po pierwszym wlewie wczoraj był kryzys zmęczenie brak apetytu itp .
Mama miała kolejne badanie CT wykluczono wątrobę nie ma przerzutów ale okazało się ze są przerzuty do drugiego płuca i węzłów chłonnych ( z deszczy pod rynnę ).
Co do badania klinicznego wiem tyle ze podają mamie lek wspomagający chemioterapie
nie znam nazwy mam tylko Nr badania klinicznego . Reszta danych jest zastrzeżona.
Moja Mama jest chora na raka płuc dokładnie lewego z przerzutami do prawego i węzłów chłonnych.
Zastosowano u niej leczenie paliatywne bo było podejrzenie przerzutów do wątroby zakwalifikowała się do programu w którym podaje się xxxxxx nie znam nazwy ( lek osłonowy) dzięki temu ma tomograf po każdym 2 cyklu chemii .
Po dwóch chemiach stwierdzono pomniejszenie się guzów , po kolejnych dwóch węzły chłonne zmniejszyły się do normalnych rozmiarów a na płucach maleją powoli .
Zostało Mamie 2 kolejne chemie co będzie później jakie leczenie czy naświetlanie czy są szanse na wyleczenie ?? jak to się przedstawia.??
Dodam ze wątroba jest czysta bez zmian nowotworowych .
[ Komentarz dodany przez: absenteeism: 2010-10-28, 19:45 ] Scaliłam założony przez Ciebie nowy wątek do poprzedniego, który już masz na forum. Proszę, pisz dalej w tym jednym temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum