Witam
sprawa dotyczy mojego taty
mam prośbę o interpretację wyniku . nie wiem czy takie są standardy naszej kochanej służby zdrowia ale wynik przekazany na korytarzu ze stwierdzeniem pana ordynatora wie pan co to oznacza... i tyle pozostawię to bez komentarza
wiek 62 lata
rozpoznanie guz gruczołu krokowego
Ibiopsja gruczoł kr. płst lewy stref. obwodowaIIprawy str. obwodowa,III strefa centralana,IV strefa centralna op
I rak gruczołowy zrazikowy stercza Gleason 6 (3+3)
nowotwór obecny w bioptatach
15mm zajmując 90 %
10 mm zajmując 20%
12 mm zajmując 60%
II rak gruczołowy zrazikowy stercza Gleason 7 (3+4)
10mm zajmując 50 %
14 mm zajmując 30%
12 mm zajmując 30%
komponent 4 zajmuje 10% utkania guza
III rak gruczołowy zrazikowy stercza Gleason 7 (3+4)
16 mm zajmując 90 %
13 mm zajmując 60%
komponent 4 zajmuje 5% utkania guza
IV rak gruczołowy zrazikowy stercza Gleason 7 (3+4)
13 mm zajmując 50 %
15 mm zajmując 30%
komponent 4 zajmuje 10% utkania guza
prośba o co oznacza ten opis ??? czy jest totalnie źle czy tylko źle??
jbl, Niestety wynik oznacza jedno - tata ma raka gruczołu krokowego. Utkanie nowotworu w pobranych bioptatach zajmuje 90%, co może oznaczać ryzyko przekroczenia komórek nowotworowych poza gruczoł krokowy. Ocena agresywności według Gleasona (siódemki) wskazuje na nowotwór o więcej niż średniej agresywności. To złe informacje, ale takie informacje to tylko wnioski z biopsji. Rak gruczołu krokowego nie jest nowotworem szybko postępującym. Przy wdrożeniu leczenia RGK można zatrzymać aktywność skorupiaka i przez wiele lat cieszyć się życiem starszego pana. Teraz, gdy tata ma wynik biopsji, powinien uzyskać kartę DiLO, która teoretycznie powinna uzyskać szybszą ścieżkę diagnostyczną.
Moim zdaniem warto rozważyć skierowanie się do jakiegoś centrum onkologii. Tam można liczyć na specjalistów, dla których RGK jest codziennością. Tam też będą przeprowadzone dalsze badania obrazowe (rezonans magnetyczny, scyntygrafia)
Nie podałeś ważnych informacji, jaki wynik PSA i ewentualne problemy z układem moczowo-płciowym spowodowały kontakt taty z urologiem.
To ważne, bo poziom PSA jest ważny do podjęcia kolejnych kroków w leczeniu.
Tak jak wcześniej napisałem, rak gruczołu krokowego nie jest wyrokiem. Przy dobrze dobranym leczeniu daje szansę na całkowite wyleczenie (oczywiście szybko wychwycony i potraktowany radykalną terapią), ale na wiele lat życia, u mężczyzn, gdzie radykalność nie wchodzi w rachubę.
Teraz ważne, aby tata trafił w dobre ręce. Gdybyś miał więcej pytań, to śmiało.
Pozdrawiam
Armands
PS. Niestety wręczanie wyniku biopsji gdzieś w sekretariatach szpitali, czy na korytarzu, często się zdarza. Ja miałem możliwość porozmawiania z lekarzem, ale dlatego, że tego zażądałem.
Procedura tego nie zapewniała.
[ Dodano: 2017-04-22, 20:30 ]
Może moja odpowiedz jest trochę chaotyczna, ale jestem aktualnie w pracy i piszę korzystając z wolnej chwili. Stąd też możliwe błędy.
Gdzie tata mieszka?
A.
_________________ Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
tata umówiony na wtorek na wizytę z wiodącym specjalistą z tego zakresu oczywiście prywatnie w Warszawie .scyntygrafia z NFZ na 21 maja ..ale zobaczymy jakie decyzje zapadną we wtorek i najprawdopodobniej przyśpieszymy sprawę. PSA 15,4 żadnych objawów ze strony układu moczowego , krew , posiew moczu OK . tylko niepokojący ból w lewym podbrzuszu głownie po wysiłku to było przyczyną drążenia tematu.
mieszkamy woj. lubelskie
Obstawiam, że przy takim PSA, to scyntygrafia nic specjalnego nie pokaże. Z własnego i nie tylko przykładu, wiem, że jest to standardowe badanie które, przy niskim PSA znajduje tylko zmiany zwyrodnieniowe, czy pourazowe.
Raczej skłaniałbym się do przeprowadzenia badania rezonansem magnetycznym na urządzeniu 3 teslowym. Tylko, że do takiego badania musi nastąpić zagojenie prostaty po biopsji. Trzeba poczekać 5-6 tygodni, aby ewentualne krwiaki nie wpłynęły na jakość badania.
Gdyby wynik badania MRI wskazał, że nowotwór ograniczony jest do gruczołu, to można myśleć o prostatektomii, czy też radioterapii.
Jeszcze jedna uwaga. Bardzo często wyniki biopsji nie szacują w sposób 100% pewny złośliwości komórek rakowych. Dopiero wynik pooperacyjne całego pobranego materiału pozwala dokładnie ocenić sytuację. Przy radioterapii nie ma takiej możliwości i trzeba bazować na wcześniejszych ocenach i badaniach obrazowy.
Naprawdę warto dołożyć trochę drogi, ale trafić do dobrego specjalisty.
Oby ten warszawski takim był. W onkologii nie ma rejonizacji i kilka ośrodków zdecydowanie góruje nad innymi.
Pozdrawiam
Armands
_________________ Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Witam
Mam prośbę o interpretację wyniku Histo po wykonanej prostatektomii. Czyli z polskiego na nasze.Czyli źle ,bardzo źle , czy całkiem do dxxx...Operacja na Orłowskiego czas 4,5 h .
Tata 63 lata operacja 15 sierpnia PSA 17. Przed operacja robił scyntygrafię brak przerzutów, Rezonans miednicy klatki itp i nie wyszło nic poza prostatą. Koniec października będzie robione ponowne PSA.
Z góry dzięki za pomoc.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2017-09-15, 20:29 ] Załączając wyniki badań, proszę usuwać dane lekarzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum