Nowotwór ten zwany po polsku obłoniakiem jest wyjątkową rzadkością w nerce.
Co do jego łagodności też jestem sceptyczna.
Powinien Pan pozostawać pod kontrolą onkologa.
Uważam za stosowne omówienie z lekarzem tego rozpoznania:
dość dziwnie brzmi zestawienie mięsaka (nowotworu złośliwego) z określeniem 'łagodny',
chyba, że chodzi o jakiś inny niż złośliwa typ zmiany.
Nowotwór ten zwany po polsku obłoniakiem jest wyjątkową rzadkością w nerce.
Co do jego łagodności też jestem sceptyczna.
Powinien Pan pozostawać pod kontrolą onkologa.
wiec proszę o tym więcej widział ten wynik lekarz który mnie operował
Badany narząd: Nerka prawa - biopsja chirurgiczna resekcja całkowita zmiany Wielkość: 60x42x27mm Segment Dolny: guz lity wyraźnie odgraniczony, krągły, średnica: 32mm - haemangiopericytoma benignum Tkanka tłuszczowa okolicy guza - histomorphosis normalis
odpowiedź lekarza
Lek. Magdalena Mroczek Stażysta/Rezydent, Warszawa Ochota
zmiana jest niezłośliwa i została w całości wycięta- nie ma powodu do obaw
Pan się powinien skonsultować z lekarzem specjalista patomorfologiem zajmującym się nerkami. Najlepiej z centrum onkologii, bo taki guz jest dużą rzadkością.
Jeżeli pan woli pytać w internecie panią dr która nie jest onkologiem ani patomorfologiem, ani specjalistą to pańska sprawa i pańskie zdrowie .
chodzi o to żeby ktoś jeszcze skonsultowal te preparaty , ktoś kto jest ekspertem w tej dziedzinie.
na dzień dzisiejszy wiem że jest rzadkością wiem to po konsultacji a innym urologiem tylko zastanawiam się dlaczego nie powiedział mi tego lekarz który mnie operował widział wynik badania jestem po rozmowie z patomorfologiem doradził mi ponowne przebadanie wycinka i wizytę o onkologa jestem omówiony na koniec miesiąca
byłem z moim problemem u onkologa pani doktor porostu mnie zbyła powiedziała ze to łagodna zmiana zgodziła się ze mną ze te guzy w nerkach to wyjątkowa rzadkość ale dodała że w przypadku wątpliwości badającego daje on materiał do przebadania innemu fachowcowi no i jeśli chce powtórzyć badanie muszę to zrobić prywatnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum