Witam!
W ostatnim czasie rozpoznano u mojego taty, guz żebra VII prawego.
Opis wyglądał następująco:
Na poziomie VII żebra po stronie prawej, widoczna jest w opłucnej patologiczna masa o średnicy 3,0 x 6.0 x 4.0 niszcząca część żebra w linii pachowej środkowej.
Poniżej tego żebra widoczne jest pojedyncze ognisko guzkowatej konsolidacji miąższu płucnego o średnicy około 2 cm.
W połowie bieżącego miesiąca w Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc we Wrocławiu, wykonano mu "Resekcję żebra VII drogą torakotomii prawostronnej wraz z marginesami".
Obecnie czekamy na wynik hist-pat.
Drodzy forumowicze, chciałbym dowiedzieć się co to oznacza dla mojego taty?
Czy sam fakt, że to żebro zostało usunięte rokuje dobrze?
Czy jednak wszystko zależny od wyniku badania?
I co czeka mojego tatę zarówno w przypadku pozytywnego wyniku jak i negatywnego?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: jusia: 2013-08-27, 19:54 ] Post edytowałam.
Prosimy wpisać wszystkie wyniki badań - bez danych osobowych.
Czy sam fakt, że to żebro zostało usunięte rokuje dobrze?
Wszystko zależy, tak jak wiesz od wyniku hist-pat.
Zmiana jest duża, nie wiadomo też jakiego typu jest zmiana guzowata poniżej żebra.
Jak go będziesz miał to wklej.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Twój Tato dostał skierowanie do hematologów w Dolnośląskim Centrum Transplantacji Komórkowych-DCTK, to jest w tym samym budynku co miał operację. Tam są dobrzy hematolodzy,robią tez przeszczepy,jeżeli byłby potrzebny.
Pozdrawiam
tak wiemy, a wiadomo Ci coś o przyjęciach czy długo trzeba czekać??? bo ogólnie można tez skorzystać z innych ośrodków z tego co zdążyłem się zorientować np na ulicy Hirszfelda czy tez Pasteura również we Wrocławiu, ewentualnie jakieś nazwiska lekarzy hematologów?
Ja leczę się w Klinice Hematologii we Wrocławiu na Pasteura. Przy pierwszej wizycie miałam ze sobą wszystkie wyniki badań, skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu i w tym samym dniu byłam przyjęta w poradni.
Cała dotychczasowa historia leczenia (wynik histopatologiczny, karty informatyczne ze szpitala. itp.) Badania krwi i szpiku zrobili mi na miejscu podczas pierwszej wizyty w poradni hematologicznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum