Zapytam jeszcze raz, o lenalidomid. Czytałem już kilka publikacji naukowyh (polskich i zachodnich), w każdej wskazywali, że R2CHOP w stosunku do RCHOP ZNACZNIe poprawia rokowania dla podgrupy ABC w DLBCL. Z uwagi na to, że trwają badania kliniczne, lek nie jest refundowany przy leczenie takich nowotworów, ale innych już tak?? np szpiczaka??
Czy z uwagi braku możliwości braku leczenia w badaniach klinicznych można dodać lek do leczenia z odpłatnością 100% przez pacjenta?
Spotkaliście się z takimi przypadkami??!!
Cena jest wysoka, ale zycie i zdrowie wazniejsze.. wyczyrakem, ze lenalidomid podaje sie tylko w 1 lini leczenia z rchop, bo z tym schematem najlepiej reaguje.. pewnie za rok, dwa bedzie juz w standardzie;(
Witam, tata trafił do szpitala. Badań klinicznych w Olsztynie w tym zakresie nie prowadzą. Zrobili morofologię, będzie pobranie szpiku i TOMGRAF. Lekasz odmówił wykonania badania PET-CT, tłumacząc, że nie jest w tym wypadku potrzebne...??
Wiem, że taki aparat jest tylko 1 w Olsztynie w Szpitalu Wojewódzkim i mają podpisaną z nimi umowę, pytanie czy rozchodzi się o koszty, czy są dwojakie standardy?
Tata zostaje w szpitalu, został poinformowany, że jutro zacznie chemioterapię i na ten temat nawet nie wie jakim standardem. Mam nadzieję, że do jutra się dowiemy.
Tata miał dziś podawaną chemię, jutro 1 dzień i wypis jak będzie ok (w sumie 3 dni). Nawet nie wiem czemu rozbili to na 2 dni. Mam nadzieję, że pierwszą noc prześpi bez problemu!
Wszystkie wyniki dostanie dopiero na wypisie, to przedstawię je na forum.
Przy okazji USG zostały wykryte niewielkie zmiany miażdżycowe i zalecenie kontroli prostaty.
EDIT: przez dłuższy okres nie mogłem dodać plików. Załączam wyniki badań i wypis ze szpitala z 1 chemii. Prośba o Waszą opinię.
[ Dodano: 2017-05-08, 20:34 ]
Załączam również wypis po 2 chemii (1 dzień w szpitalu) wraz z opisem.
Prośba o wyjaśnienie, dlaczego stan z IIa został zmieniony na IVa, a IPI z 1 na 2, skoro za podczas tego pobytu tata miał tylko morfologię i ekg. Na jakiej podstawie lekarze stwierdzili naciekanie mięśni szyji, czy lekarz wyczytał coś więcej z TK sprzed miesiąca?
Gorąca prośba o Waszą opinię..
Czy wyniki morfologii są dobre?
Prosba, czy ktos moglby sie ustosunkowac do moich pytan?
- ska przeszacowanie z II na IV stopien pomimo brako nowych badan
- jak oceniacie wyniki?
- czy badanie PET nie jest wymagane w takich przypadkach, lekarz wspiminal tacie, ze po 3,4 chemii bedzie ponowny TK?
Z gory dziekuje!
Ad.1. To jest błąd. Wg klasyfikacji z Lugano naciekanie mięsni przez ciągłość nie jest absolutnie IV st. zaawansowania, a drugim. Niestety, tak spora różnica w ocenie może miec przełożenie na intensywność leczenia. Skąd taki pomysł - nie wiem, trudno mi podważać opinię lekarza. Ad.2. Wyniki w porządku. Ad.3. W diagnostyce chłoniaków agresywnych PET jest najbardziej optymalną metodą oceny zaawansowania i odpowiedzi. Nie wiem, dlaczego nie wykonano tego badania.
Wielkie dzięki za fachową odpowiedź. Jak sprawdziłem po drugim cyklu została jedynie zwiększona dawka cyclofosfamidu, reszta bez zmian. Uważasz, że na takie wyniki, niespełna 59 lat i 68kg wagi to są za duże dawki?
Czy można się i w jaki sposób domagać badania PET, jako przypisanego standardu? Tata po anulowaniu starej karcie i wpisaniu nowszej daty, znowu ma kartę DILO.
Można i należy się domagać- ja odbyłbym stanowczą rozmowę z lekarzem prowadzącym. Dawki wyliczane są z odpowiedniego wzoru. Nikt nie dobiera ich samemu, tylko odpowiednio przelicza na podstawie powierzchni ciala (wzrost, masa).
MisiekW - wiem, że medycyna to nie prawo czy zbiór reguł, ale czy są jakieś wytyczne, standardy, na które można się powołać w zakresie badania PET?
Tata rozmawiał już 2 razy z lekarzami na ten temat i stwierdzili, że takie badanie nie jest konieczne w jego przypadku..;/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum