Witam, temat dotyczy mojego daty, wiek 58 lat, umiarkowany palacz (od XII.2016 kilka papierosów dziennie).
U taty w styczniu powiększyły się węzły chlonne (pod uszami z obu stron głowy),
z uwagi na leczenie stomatologiczne (zapalenie zęba/okostnej) - dentysta zalecił antybiotyk.
Lekarz rodzinny rówież nie zalecił innej terapii.
Dopiero powiększone migdałki/widoczne guzy (na przełomie lutego/marca) sprowokowały skierowanie do laryngologa w szpitalu wojewódzkim i komplet badań.
Tata nie traci na wadze (ma mniejszy apetyt od stresu), nie ma podwyższonej temperatury,bóli gardła, czy trudności w połykaniui i innych objawów poza widocznymi zmianami na zewnątrz szyi.
Narosły w ciągu 2-3 tygodni, szczególnie po calkowitym odstawieniu papierosów..
Badania krwi i moczu i markerów wydają się być w normie (06.03.2017):
Morfologia: Leukocyty 8,53 / Erytrocyty 4,87 / Hemoglobina 15,2 / Hermatokryt 43,5% / MCV 83,9 / MCH 31,2 / MCHC 34,9 / rdw-CV 12,9% / płytki krwi 128 / PDW 13,4 / MPV 10,2 / P-LCR 28,1% / OB - 17 ??//
Rozmaz krwi: granulocyty pałeczkowate 1% / granulocyty podzielone 50% / granulocyty kwasochłonne 5% / limfocyty 31% / Monocyty 13% / W rozmazie liczne drobne skupiska płytek krwi//
Biochemia: kreatynina w surowicy 1,10 / eGFR 68,8 / ASPAT 22 / ALAT 13 / CRP 5,7 ??? / Glukoza w surowicy 94//
Tarczyca: TSH 2,08 / FT4 1,10 //
Markery: PSA 0,70 //
Mocz: bursztynowy, przejrzysty, PH 5,0 / ciezar 1,028 / białka, glukoza, bilurbina, ketony, erytoryty i azotyny - nioebcne / urobilinogen i leukcyty w normie//
Badanie USG Szyi 07.03:
Po obu stronach szyi, pod mięsniami MOS liczne, powiększone, zlewające się węzły z zachowanymi wnękami, kilka podobnych do 20 mm w okolicach nadobojczykowych.
W górnej części szyi, nad mięsniami MOS, po kilk hypoechogenicznych węzłów chlonnych do 12mm po prawej i do 18mm po lewej stronie.
Badanie RTG płuc nie wykazało zmian. Inne narządy podobnie.
13.03 - tata miał pobraną biopsję z narośli na lewym migdale (2 narośle na lewym i 1 na prawym migdałku).
Wyniki mają być za tydzień, na 24.03 pomimo pilnego skierowania dopiero TK szyi.
Zdaję sobie sprawę, że biopsja będzie najważniejsza, ale pewnie lekarz jest w stanie określić znamiona choroby?
Dotychczas lekarze nie chcieli z tatą na temat źródeł choroby rozmawiać. Nie dostał żadnych zaleceń. Od początku marca ograniczył palenie.
Prośba o opinię, wskazówkę, czy warto udać się prywatnie na szybsza konsultację, zalecenia co do diety lub inne?
Z Olsztyna, laryngologa i KT będzie robiony w szpitalu wojewódzkim, chociaż ja sugerowałem MSWIA/poliklinikę (rak&roll odnawiał im nawet poczekalnie onkologiczną).
Ja obecnie przebywam często w Warszawie, więc jeżeli będzie potrzeba konsultacji lub innych badań w stolicy, to też nie będzie z tym żaden problem.
Czy te węzły nie powinny być też pobierane do badania, czy kluczowe są narośla na migdałkach?
Lekarz wykonujący badanie USG opisał dziwnie wynik. "Po obu stronach szyi, pod mięsniami MOS liczne, powiększone, zlewające się węzły z zachowanymi wnękami"
Z jednej strony zachowanie wnęki węzła może sugerować, że przyczyna jest odczynowa, nie nowotworowa, z drugiej zaś "zlewanie", które może świadczyć o procesie npl. Chyba, że są tak hypoechogeniczne, że mu się zlewają z otaczającymi tkankami... Sugerowałbym powtórzenie badania USG węzłów, ale tym razem u dobrego specjalisty...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Rozumiem, czy macie na forum rekomendowaną listę specjalistów? Tata, ma jeszcze bardziej spuchniętą szyję niż 10 dni temu, więc pewnie warto na świeżo zrobić nowe i profesjonalne badanie USG, na pewno nie jest tak szkodliwe dla organizmu jak RTG.
Z drugiej strony żaden lekarz nie zalecił leczenia, nawet antybiotykiem..
Przepraszam, był to lekarz medycyn (jest pieczątka)y, źle spojrzałem. W każdym razie kolega skomentował, że opis był mało profesjonalny i sugerował zrobić nowe USG.
Tata próbował umówić się w.ośrodku klinicznym na USG, termin na.lipiec.. Kazali iść do prywaciarza, więc pewnie znowu jakość opisu byłaby podobna. Błędne koło, pozostaje czekać na.biopsja i decyzje lekarza...
Witam, nie mogę edytować wiadomości, dlatego dodaję nowy post.
W załączeniu prezentuję wyniki drugiego badania USG *wykonane ok 2 tygodniach od poprzedniego z placówce polecanej przez szpital (w samym szpital kolejka na lipiec).
Tata w piątek będzie miał TK szyi, nadal czekamy na wyniki biopsji z migdałków (minęło 10 dni od pobrania).
Prośba o Państwa komentarz dotyczący tego badania/opisu.
Rozumiem, że nie ma ostatecznej diagnozy, dlatego tata nie ma założonej oddzielnej karty. Pytanie, czy można zrobić coś więcej, czy czekać na wyniki?
Czy w takich sytuacjach stosuje się chirurgię? Możliwe, że wyniki krwi niewiele mówią i brak jest klasycznych objawów (temperatura, brak apetytu, pocenie, świąd, spadek wagi etc..) poza powiększoną szyją?
Czy nagłe całkowite zaprzestanie palenia mogło spowodować jeszcze szybszy przyrost węzłów chłonnych? Zmiana przez 2 tygodnie są spore, widać na USG i na żywo..
[ Dodano: 2017-03-23, 11:04 ]
I jeszcze jedno pytanie, kiedy zwyczajowo pacjent otrzymuje zieloną kartę STO? Na ten moment poza skierowaniem CITO nikt nic nie wspominał.
Trzeba by było zrobić TK szyi i nie wiem czy była już robiona biopsja węzła czy nie? biopsja da wynik co jest powodem powiększonych węzłów bo są one na pewno patologiczne, coś w organizmie się złego dzieje.
To, że nie ma innych objawów to nie znaczy, że jeden objaw w postaci "chorych" węzłów" nie wymaga diagnostyki, wymaga i to koniecznie, zbyt dużo tych węzłów i wszystkie zmienione i powiększone.
Myślę, że palenie/zaprzestanie nie spowodowało wzrostu węzłów, coś się rozwija i dało taki a nie inny pierwszy objaw - węzły chłonne.
chalabala napisał/a:
kiedy zwyczajowo pacjent otrzymuje zieloną kartę STO?
Chodzi Ci o kartę DILO?, wtedy kiedy lekarz będzie podejrzewał chorobę nowotworową, karta jest do przyśpieszenia diagnostyki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum