Czy jest jakaś opcja punkcji odbarczajacej lub czegoś w takim przypadku?
Przy tak niewielkim wodobrzuszu nie robi się odbarczania.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
sasinka1990j,
Żeby dobrze opiekować się Babcią musisz niestety trochę się nauczyć. O wodobrzuszu na Forum pisaliśmy już dziesiątki razy, skorzystaj z wyszukiwarki, poczytaj. Wodobrzusze ma się nijak do "eksplodowania" jelit, jeśli w ogóle to może je raczej ucisnąć. Standardowa ilość płynu, jaką "spuszczamy" u naszych pacjentów to ok. 8-10 litrów. Wcześniej jest to niewskazane, stanowi zagrożenie zdrowia i życia.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Na niedrożne jelita odbarczenie wodobrzusza nie pomoże.
Najbardziej prawdopodobnym scenariuszem jest nie eksplozja, tylko perforacja jelit i prawdopodobnie zgon w tym mechanizmie
Przykro mi...
Witajcie. Babcia wciąż z nami. Na kolejnym rtg nie uwidoczniono plyny w brzuchu. Babcia przez bóle pęcherza dostaje morfine. Ale nie wiemy czy ona dobrz3 działa. Babcia śpi, ale przychodzą ataki kiedy zaczyna cała drzec i bardzo ja boli gdy oddaje mocz. Po podaniu morfiny jest bardzo senna i bez kontaktu ale bóle nadal ja wzbudzają. I nie wiem czy to tak powinno działać.
Na razie jeszcze nie, doktor mówił żeby całować dawkami bo każdy inaczej reaguje. Mamy jeszcze plastry FENTANYL, Ale nie wiem jak to dokładnie dawkowac i kiedy podać
To na co czekacie sasinka, wystarczy zadzwonić do lekarza i przedstawić sytuację i telefonicznie lekarz Wam udzieli wskazówek, po co babcia ma się męczyć.
Babcia zmarła 4.08 w domu. Przy rodzinie. Mama i jej siostra były z nią do ostatniej chwili i potem po smierci babcia była w domu póki zakład pogrzebowy nie przyjechał 300km po nią. Zapamiętam ja kochana i cudowna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum