W wyniku badania ultrasonograficznego ustalono, iż :
Gruczoły sutkowe o utkaniu tłuszczowo - gruczołowym.
Przewody mleczne nieposzerzone.
W sutku lewym zmian ogniskowych nie stwierdzam.
W sutku prawym na godz. 10 hypoechogeniczna zmiana ogniskowa o wymiarach 5,7 x 2,9 mm.
Doły pachwowe obustronnie bez zmian.
Moje pytanie:
- czy mam powody do niepokoju, czy jest to rak?
- jakie kroki powinnam podiąć w celu dalszego leczenia?
- mammografia. Koniecznie.
USG jest bardzo nieswoistym badaniem obrazowym dla raka piersi (aczkolwiek często wartościowym u kobiet miesiączkujących). Bezwzględnie w tej chwili mammografia.
W zależności co wykaże - biopsja.
To może i nie musi być rak piersi. Zmiana ma nieregularne wymiary, ale nic nie pisze się o jej granicach (czy jest wyraźna i otorebkowana) i czy sama zmiana wygląda na jednorodną / litą czy nie. Umiejscowienie zmiany jest charakterystyczne dla raka - zewnętrzny górny kwadrant gruczołu piersiowego.
Jednak niczego nie można przesądzać bez badań dodatkowych: mammografia, potem biopsja.
Mama moja miała kiedyś podobnie opisaną zmianę (USG piersi). Doświadczony chirurg onkologiczny stwierdził, że wygląda to na raka. Okazało się torbielą (w trakcie operacji).
Na tę chwilę jest to więc pewna niewiadoma i wskazanie do kolejnych badań (nie zwlekając).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum