Wczoraj miałam wykonane CT jamy brzusznej i miednicy i proszę o pomoc w przetłumaczeniu.
CT JB:
wWtroba niepowiększona, w obu płatach liczne ogniska hypodensyjne o cechach torbieli. W płacie prawym zmiana ogniskowa ulegająca silnemu wzmocnieniu najwięcej na obwodzie pokontrastowemu w fazie tętniczej, z szybkim wypłukiwaniem już w fazie wrotnej. Obraz nie jest charakterystyczny dla naczyniaka ma wymiar41x58x70 mm. Obraz do zróżnicowania między FNH, gruczolakami, naczyniakami włośniczkowymi, meta i HCC.
Badanie to jest wykonane po raz kolejny pierwsze było 23.01.2013 i wyszła zmiana hypodensyjna o obrazie naczyniaka 32x45. Skierowanie dał urolog bo również są torbiele w nerkach i złogi. Na tylnym zarysie nerki lewej zmiana ogniskowa 17x23 we wszystkich fazach badania ma gęstość 14-60HU. RTG płuc bz. Kolonoskopia bz.
Proszę o radę do którego lekarza i jakie jeszcze badania? Jestem z Łodzi
Jestem po wizycie u onkologa, zalecenia :Dziś badanie krwi markery, 11.07.2013 scyntygrafia wątroby, 24.07.2013 USG wątroby .Niepewność mnie zabija, brak mi wiary.
Jestem już po badaniu scyntygrafii: mam wynik w scyntygrafii puli krwi wykonanej techniką SPECT przy użyciu własnych erytrocytów pacjenta znakowanych technetem , nie stwierdza się ognisk podwyższonego wychwytu w obrębie wątroby.Brak scyntygraficznych cech haemangioma hepatis.
Wynik markerów dobry ale ja ich nie znam bo zostały u P.doktor.
Jutro badanie MR wątroby i nerek.
Witajcie mam wynik z MR j.brzusznej:
Wątroba powiększona w zakresie pr. płata - dł 170 mm w linii CC. W EGM 4,5 wątroby niejednorodna, nieregularna masa patologiczna wlk. 72x63x64 mm. Zmiana ulega heterogennemu wzmocnieniu kontrastowemu, otoczona jest rąbkiem przekrwionego miąższu. Torebka wątroby wciągnięta na poz. ww. zmiany. W miąższu wątroby rozsiane lite ogniska satelitarne, ulegające wzmocnieniu. Obraz przemawia za wieloogniskowym HCC lub guzem blaszkowo-włóknistym. Konieczne badanie hist.-pat. Torbiele wątroby śr do 10 mm.
Trzustka, śledzona jednorodna niepowiększona. Nerki bez cech zastoju, w korze nerek liczne ogniska obniżonej intensywności sygnału śr. do 22 mm o cechach prostych i prawdopodobnie powikłanych torbieli.
Ww. chłonne zaotrzewnowe niepowiększone.
Proszę o radę wizytę u onkologa w przychodni mam na 05.08,2013 z powodu urlopu,
czy czekać czy szukać onkologa prywatnie i czy jest taki który zajmuje się wątrobą jestem z ŁODZI,jakie są rokowania ?
Moje pytanie dotyczy również dlaczego markery wyszły w normie,i wynik z scyntygrafii nie stwierdza ognisk podwyższonego wychwytu w obrębie wątroby
Trzeba zrobić biopsję zmiany, więc onkolog i tak będzie kierował do chirurga / onkologa-chirurga. Niemniej od razu do chirurga iść się nie da, bo potrzebne jest skierowanie.
Także i tak najpierw onkolog. Jeśli uda Ci się znaleźć jakiś wcześniejszy termin, to jasne - im wcześniej tym lepiej.
mira1955 napisał/a:
Moje pytanie dotyczy również dlaczego markery wyszły w normie
Ale jakie markery?
mira1955 napisał/a:
wynik z scyntygrafii nie stwierdza ognisk podwyższonego wychwytu w obrębie wątroby
Przy HCC scyntygrafię wykonuje się akurat dość rzadko, raczej korzysta się z innych metod lepiej obrazujących wątrobę - typu MRI właśnie.
absenteeism,
Jeżeli chodzi o markery to robiono mi badanie na onkologii przy Koperniku ale wyniku nie dostałam ale lekarz prowadząca powiedziała że są w normie.Czy mogę prosić o namiar na lekarza czy powinnam udać się najpierw do onkologa czy hepatologa i czy są jacyś którzy tylko zajmują się guzami wątroby-proszę o namiar przychodni prywatnej.
Ciężko jest mi powiedzieć co należy do konkretnej specjalizacji, bo jest ich mnóstwo, a akurat gastrologią średnio się tu zajmujemy. Jeśli jest to chirurg, to nie widzę przeszkód, ale to nie od mojego zdania zależą procedury etc.
absenteeism,
Wdniu 01,08.2013 zrobiono mi biopsję guza wątroby pod kontrolą USG. W rozpoznaniu w karcie szpitalnej wpisano D-37,6 nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze jamy ustnej i narządów trawiennych-wątroba, pęcherzyk żółciowy i drogi żółciowe.
Pod spodem wpisano Guz wątroby.
Mam rozumieć że dopadły mnie wszystkie te nowotwory.Wynik biopsji za 14 dni.
Pobrano również krew na markery nowotworowe-wynik CEA(I-MARK.NOW)1,6ng/ml, CA125 7,6U/ml, CA19-9 11,3U/ml, CA15-3 10,6U/ml.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum