Dzień Dobry,
Dostałem wyniki badania ale niestety nie znam łaciny.
Jestem po usunięciu jadra, tomograf czysty, rtg klatki również.
Poniżej badanie bardzo proszę o pomoc.
Rozpoznanie kliniczne (jest postawiona tylko . (kropka))
Opis makroskopowy materiału
Materiał 6x4x3 z jądrem 5x3x2,5 z dwoma szarawymi guzami:
1,2 guz I 1,5x0,8 w odległości 0,1 cm od osłonek
3,4 guz II 2,5x2
5 wycinki z jądra
6 najądrze
7 powrózek nasienny
Wynik badania histopatologicznego
1,2 Seminoma cum necrose gradus maioris
3,4 Seminoma cum necrose focale
5,6,7 Inflammatio chronica focalis testis.Fragmenta epidymidis et funiculi spermatici.
Tylko przetłumaczę:
1,2 Nasieniak z martwicą dużego stopnia
3,4 Nasieniak z ogniskiem martwicy
5,6,7 Zapalenie przewlekłe jądra ogniskowe. Fragmenty najądrza i powrózka nasiennego.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
ostasz2,
Czy przepisałeś cały wynik histopatologiczny? Np.brakuje jednostek przy wymiarach jądra i guzów.
Czy miałeś przed operacją oznaczane markery bHcg, Afp, Ldh? I po operacji ( kiedy się odbyła?)
I wklej albo przepisz, proszę, opis tk.
Na razie JustynaS1975 przetłumaczyła rozpoznanie. Żeby móc napisać więcej, potrzeba więcej danych.
Pozdrawiam.
to cały wynik, są jednostki guzów napisałem po polsku nad łacińskimi nazwami.
Markery nowotworowe wszystkie mieszczą się w normach.
[ Dodano: 2015-12-02, 14:42 ]
AFP (B-C) 3,63 ng/ml wartości prawidłowe do 9
beta HCG 1.96 mIU/ml wartości prawidłowe do 2.9.
ldh nie pamiętam ale też było w normie, zabieg usunięcia jądra miałem 2 tyg temu dziś znowu zrobiłem markery jutro bedą wyniki.
Po krótce opowiem co się działo:
18.11.- przyjęcie na oddział urologiczny w Szpitalu w Zamościu.
Rozpoznanie:
Guz jądra lewego klinicznie Tx No Mo So
Tk nerek- układ moczowy
Badanie wykonano systemem GE Light VCT64 technika spiralną, warstwy 1,25mm; obszar od przepony do spojenia łonowego; 3 serie- topogram, przed- i po wzmocnieniu kontrastowym- trójfazowo; MPR,VR.
rozpoznania kliniczne:Ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego nie stwierdzono.Węzły chłonne w badanym obszarze nie powiększone.Nerki typowej lokalizacji, wielkości, morfologii, cech zastoju i złogów nie stwierdzono, wydzielanie jednoczasowe, ujścia moczowodów wąskie.Podwójna t.nerkowa po stronie lewej.Narządy miąższowe o jednorodnym prawidłowym poziomiei rozkładzie współczynnika osłabiania.Obecność dwu śledzion dodatkowym, 7 i 12 mm.Drogi żółciowe nieposzerzone.
Ogólnie decyzja do przedyskutowania z lekarzem. Doświadczonym. W przypadku opcji nr 1(aktywna obserwacja) trzeba mieć pewność, że będzie ona prowadzona zgodnie z wytycznymi:
http://www.rjforum.pl/testicular2015.pdf#page18
Pozdrawiam serdecznie.
[ Dodano: 2015-12-03, 18:23 ]
Dziś zrobiłem po raz kolejny markery nowotworowe:
AFP 3,19 przed operacją 3,63 wartosci prawidłowe do 9
beta HCG <0,5 przed operacją 1.96 wart prawidłowe do 2,9
Ldh 385 zakres wartosci prawidłowych 230-460
Dobre wiadomości
Teraz b.ważne to ustalić z lekarzem prowadzącym, czy Twoje tk jest wystarczające - tak, jak Ci napisano na rjforum. Jeżeli zasięg badania jest ok i można na 100% potwierdzić, że N0 i M0, to faktycznie jesteś w stopniu zaawansowania Ia. A wtedy postępowanie takie, jak zalinkowałam.
Powodzenia i pozdrawiam serdecznie
moim lekarzem prowadzącym jest urolog z Zamościa, we wtorek wybieram się na prywatna wizytę do kierownika kliniki urologii i onkologii urologicznej w Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie.
A swoją drogą w poniedziałek pójdę do mojego lekarza w Zamościu.
Gościu, to chodzi o Twoje zdrowie i życie. Nie wahaj się wsiąść w ten pociąg. Ludzie podróżują codziennie, nikomu krzywda się nie dzieje. A Ty walczysz o swoje zdrowie. Znam osobiście chłopaka, który gdzieś na krańcu Polski miał wyciętego guza jądra (jądro). Tak się ucieszył, że wrócił do normalnego życia, wszystko było ok. Pół roku później grał w grę komputerową... kichnął. Nie uwierzysz - monitor cały we krwi... Mnogie, masywne przerzuty do płuc, węzłów chłonnych zaotrzewnowych. Na szczęście (w nieszczęściu) tylko tyle. Wyleczyli go specjaliści z CO-I w Warszawie. CAŁKOWICIE. Jest teraz zdrowy! Tobie nie polecam takiej ścieżki, tylko samo rozwiązanie z końca. Zaufaj.
Pozdrawiam!
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum