Nowotwór jelita grubego, duże ryzyko rodzinnej polipowatosci
Witam
Przeszedłem operację usunięcia jelita grubego. W przyszłości niedalekiej mam mieć operację utworzenia ciągłości odbytu (J - pauch). Usunięte jelito wysłano do badań histopatologicznych z których wyszło, że jest to nowotwór złośliwy gruczolakorak G2
niżej przedstawiam wyniki jakie dostałem (załącznik)
Byłem skierowany do onkologa. Powiedział ze to rak złośliwy ale nie wie czy 1 czy 2. Powiedział że gruczolakorat g2 stopien 2 z skali 1 - 3. To wiedizałem z internetu juz. Brak przeżutów.
Skierowanie dał na markery nowotworowe i USG.
tomasz1441810, Jeżeli dalsze badania nie wykażą przerzutów odległych (np: wątroba, płuca) to wygląda to nieźle. Naciek obejmuje błonę śluzową i tylko powierzchownie warstwę mięśniową. Zaawansowanie miejscowe jest T2 (takie wczesne ) a to przy "czystych" węzłach i (oby!) braku przerzutów odległych daje wczesne stadium. Może się nawet obejść bez chemii . Trzymaj sie
Witajtomasz1441810, jeśli chodzi o zaawansowanie choroby nie wypowiem się, ale też jestem po usunięciu jelita grubego z powodu polipowatości rodzinnej. Ja nie mam zbiornika J - pauch, tylko zespolenie jelita cienkiego z odbytem.
Gdybyś miał jakieś pytania, spróbuję pomóc.
Badanie genetyczne najlepiej chyba w Poznaniu zrobić, oni specjalizują się w polipowatości.
Pozdrawiam
Ponad rok temu miałem usunięte jelito grube z powodu FAP (polipowatość) oraz był gruczolakoraki G2
ALE to już historii
teraz mam nowe wyniki histopatologiczne 5 z rzędu zabiegu usunięcia polipów z odbytnicy.
(mam pozostawioną odbytnicę niestety ma wiele polipów)
Jestem przygotowywany do połaczenia jelita cienkiego z odbytnicą
wyniki histopatologiczne których nie pojmuje (tym razem) Zawsze miałem po kilka adenoma tubulare z mucykarninem -
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2015-04-21, 22:08 ] Masz już swój wątek na Forum - nie ma potrzeby zakładać kolejnego.
Wątki scalone.
W wyniku tomografii jest spory opis, ale nie kumam tego zapisu:
"W krezce jelita cienkiego widoczne niejednorodne rozsiane zmiany naciekowe, z których
największa po stronie prawej ma wymiary 28 x 18 mm
Zmiany te mają nierówne obrysy i mogą odpowiadać zmianom pozapalnym"
Co to oznacza w prostym języku
Ponadto jest torbiel na nerce ale mały ale to raczej mało istotne
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2015-05-06, 19:19 ] Ponownie proszę o nie zakładanie kolejnych wątków, kiedy masz już swój. Przeczytaj Regulamin.
Kolejne założenie nowego wątku mimo upomnień skończy się oficjalnym ostrzeżeniem.
Tak jak napisano - zmiany mogą być pozapalne, ale mogą mieć charakter nowotworowy i dobrze byłoby wykonać PET. Nie wymyślimy nic więcej ponad to, co opisał lekarz wykonujący badanie.
Wniosek mówiący wiele - jeśli chodzi o jelito cienkie nie jest to typowy obraz dla nowotworu, ale nie da się tego wykluczyć i konieczna jest obserwacja. Cała reszta ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum