Witam wszystkich,
Jestem 38 letnim męzczyzną. We wrzesnia 2017 podczas kontrolnej gastroskopi (wieloletnie perturbacje z żołądkiem, nadżerki, niestrawność, duze spadki wagi) ujawniono u mnie rozległy polip zstępującej części dwunastnicy, obejmujacy brodawke vatera. Po jednej niejasnej diagnozę histopatologicznej, zawioslem wycinki do duzego osrodka otrzumując wynik: Follicural lymphoma G2 duodeni.
W celu ustalenia zawansowaniawykonano ct i pet-ct:
(ct) zgrubienie sciany dwunastnicy
(pet-ct) - sciana dwunastnicy suvmax=3,6 39mm
- rozlanie w scianie wpustu, dna i trzonu żołądka suvmax=3,0 na gastroskopi w grudniu w zoladku nie bylo nic podejrzanego. W okolicy zastawki kretniczo-kątniczej rozlanie wsmożone growadzenie suvmax 3,6 - gromadzenie fizjologiczne (miałem pod koniec 2017 kolonoskopie b/z)
Lecze się w duzym Warszawskim ośrodku. W lipcu tego roku jako leczenie pierwszej lini zastosowano radioterapie radykalna obszaru żołądka i dwunastnicy: VMAT 38gy w 18 frakcjach po 2gy. Radioterapie przeszedłem raczej srednio, od 2 dni potworne mdlosci, wymioty, straciłem 8kg. Aktualnie jestem 2miesiace po leczeniu, wage praktycznie cala odbudowałem, niestety mam nadal mdlosci oraz bole nadbrzusza duzo większe nis przed leczeniem. Bole dokuczają mi szczególnie na czco, mijają gdy jestem najedzony. Przez dolegliwości bólowe oraz mdłości, martwię się bardzo co do skuteczności zastosowanego leczenia. Podobno to bardzo rzadki podtyp chłoniaka...
W wynikach lab po leczeniu:
hemoglobina 14 po miesiacu 15,2
ggtp 290 po miesiacu 198 / normy 10-71
alt 81 po miesiacu 42 / normy 0 -41
bilirubina w normie
Kontrolna gastroskopie oraz pet-ct mam za miesiąc.
ps. bardzo sie ciesze ze forum wrocilo z martwych