Witam serdecznie czy ktoś może mi powiedzieć czy to jest nowotwór mailem robione TK wyszło mi na badaniu opis:
W srodpiersiu przednim górnym w przestrzeni z amostkowej i około aortalnej obszar miekkotkanowy o mieszanej densyjnosci od -51 do 24jh ulegająca wyrazniemu zmocnieniu pokontrastowemu o wym 23-29-25mm w obrazie kt grasiczak w badaniu radiologiczne cechy zmiany łagodnej
Pien pluc ny aorta piersiowa nie poszerzona
Jamy serca nie powiększone
Aorta piersiowa nie poszerzona
Węzły chłone srodpiersia jie powiększone
Pluca
Miąższ plucny bez zageszczen
w partiach grzbietowych pluc drobne guzki podopłucnowe
Guzek średnica 6mm w obrębie prawej szczeliny miedzyplatowej
Drzewo oskrzelowa bez patologicznych zwezen w badaniu TK
Węzły chłonne wiem nie powiększone
Jamy oplucnowe wolne
Układ kostny bez ognisk destrukcji
Warstwy szczytowe wątroby nadnerczy bez zmian ogniskowych
Jestem przerażony mam 33 lata
Tomas1900,
Witaj na forum.
Z jakiego powodu wykonano tomografię? Masz/miałeś jakieś konkretne objawy? Czy wynik widział lekarz, który zlecił badanie?
Grasiczak jest nowotworem co nie oznacza a priori, że to nowotwór złośliwy. Tomografia opisała zmianę jako radiologicznie łagodną - czyli obraz tk nie sugeruje patologicznego charakteru guza.
Generalnie leczenie polega na doszczętnym wycięciu i ostatecznym określeniu charakteru zmiany poprzez badanie histopatologiczne.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Miałem robiona tomografie krtani z powodu bólu gardła okazało się że to od refluksu pod czas badania wyszło,że może yo być grasiczak lekarz zlecił ponowne TK ale klatki piersiowej i się potwierdziło wynik widział lekarz dostałem skierowanie do torakochirurga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum