Witam, prosze o interpretacje wyników, jakie sa rokowania ,ktory to stopien zlosliwosci?
Mama 3 tyg temu miala operacje usuniecia plata płuca, otrzymalismy wynik hist-pat, wizyte mamy u onkologa 13 marca, prosze cos wiecej napisac o tym wyniku jakie moga byc dalsze postepowania co do leczenia?
Guz Adenocracinoma NOS typ solid pulmonis, srednica guza 21 mm, nie stwiedzono cech angioinwazji, guz ograniczonydo płuca pT1bN2.margines oskrzela norma bez nacieku raka, miazsz płuca spoza guza bez nacieku raka, wezły chłonne okołooskrzelowe bez przerzutu raka.
T1b - Guz o średnicy większej niż 2 cm, ale nie większej niż 3 cm
N2 - Przerzuty w węzłach chłonnych śródpiersia po stronie guza pierwotnego i/lub rozwidlenia
tchawicy
magda23 napisał/a:
Guz Adenocracinoma NOS typ solid pulmonis,
Gruczolakorak niesklasyfikowany inaczej (z ang. not otherwise specified – NOS
Stopień zaawansowania choroby - III A
magda23 napisał/a:
jakie moga byc dalsze postepowania co do leczenia?
Jakie sa rokowania przy takich wynikach i tym typie nowotworu?dodam iż zmian w wezlach nie bylo widac na badaniu pet, dopiero jak przyszedł wynik dowiedzieliśmy sie ze są zmiany w wezlach które zostały usunięte w trakcie zabiegu usuwania plata pluca,jestesmy przerażeni tym nowotworem gdyż 1,5 roku temu zmarł nam tata również na nowotwór pluć:(
magda23 sam fakt że przeprowadzono operację daje już pozytywne rokowania. Niestety niewielu jest pacjentów którym taka szansa jest dana. Wizyta u lekarza onkologa już za parę dni, zapewne zleci chemioterapię uzupełniającą. Trzymaj się.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Nie myśl Madziu o rokowaniach, teraz trzeba działać zadaniowo, każdy przypadek to to inny przypadek a statystyka raz się sprawdza innym razem nie, to tylko liczby.
Ważne, że mamie zrobiono operację to już na wstępie macie większe szanse. To, że w węzłach znaleziono komórki nowotworowe oczywiście nie jest dobre, bo tą drogą raczysko lubi się przemieszczać ale to co lekarze mogli wycięli, wynik histopatologiczny mówi, że nie ma nacieków raka poza obszar cięcia więc znowu macie wieli plus.
Starajcie się myśleć pozytywnie bo to też daje lepsze rokowania w leczeniu a u Was przynajmniej na razie dużo przemawia na mamy korzyść.
magdo23,
Czy mogłabyś nam przytoczyć cały opis PET? To dosyć niepokojący sygnał, że badanie okazało się mało czułe, bo generalnie jest ono wskazywane jako zdecydowanie wartościowe w diagnostyce przedoperacyjnej.
Stwierdzenie cechy N2 jest oznaką sporego zaawansowania lokalnego choroby - wiem, że nie to chciałabyś przeczytać, ale skoro w PET nie "zaświeciły" pewne węzły to niestety jest pewne ryzyko, że również inne grupy węzłów chłonnych są niepewne.
Czy lekarz jakoś tłumaczył tę rozbieżność PET i wyniku pooperacyjnego? Czy może nie widział w tym nic dziwnego? Czy u Mamy jest np. problem z poziomem cukru?
Może warto sprawdzić czy ten NSCC NOS nie ma cech neuroendokrynnych
Witam nie mam możliwosci wklejenia wyniku badania PET ,gdyz nie mieszkam z mama w tym samym miescie, bede w ten wekend u mamy to wkleje wynik.
Mama nie miala problemu rowniez z cukrem pozostale wyniki sa w porzadku.
W poniedzialek byla wizyta u onkologa, swtierdzil lekarz ze usunąl wezel bo wygladal niepokojąco, w przyszlym tyg konsylium i wynik z tk klatki, wiec tyle co wiem na dzien dzisiejszy, pzdr
Witam dzisiaj mama poszla na chemie do szpitala, bede na wekend u mamy to moze uda mi sie wkleic cos wiecej jaka chemia, ile tego bedzie bo na odleglsc ciezko mi jest ja ciagle wypytywac, ale ogolnie samopoczucie bardzo dobre, w dobrej kondycji wiec mam nadzieje ze bedzie dobrze, pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum