Kochani !!!
Mam problem,może z innej beczki ale poniekąd związany z moją chorobą.
Miałam komisję lekarską na której otrzymałam - orzeczenie o stopniu niepełnosprawności-ZNACZNY.Symbol przyczyny niepełnospr.-11-I,05-R(05-R-upośledzenie narządu ruchu).
Poszłam do Wydziału Komunikacji po kartę parkingową a oni mi powiedzeli,że mi się nie należy bo w orzeczeniu pkt.9,który mówi o Prawie o ruchu drogowym,lekarz napisał-NIE SPEłNIA.Gdzie tkwi błąd-jeśli mam upośledzenie narządu ruchu,tovpowinnam otrzymać kartę parkingową-która jest mi w tej chwili b.potrzebna.Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ?
Czy w składanym wniosku w sprawie wydania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności zostawiłaś niewykreślone "korzystanie z ulg i uprawnień na podstawie odrębnych przepisów"?
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Witam. Na raka piersi chorują moja mama i teściowa. Nie zakładałam do tej powy wątku, bo potrzebne informacje zdobywałam czytając wątki innych. Mam teraz jednak pytanie: moja mama jest po mastektomii. Wystąpiła o grupę inwalidzką. Jaką powinna dostać? Jakie należą się świadczenia? Czy należy się rehabilitacja? (takie zalecenie wydał onkolog w Gliwicach). Dodam, że mama wróciła do pracy zawodowej.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2011-10-20, 20:48 ] Post scalony do właściwego mu wątku.
Jeśli mama pracuje, to ma raczej nikłe szanse na przyznanie renty (to jest równoznaczne z orzeczeniem grupy inwalidzkiej).
Oczywiście może się udać na komisję, ale lekarze orzecznicy raczej nie przyznają rent osobom, które są zdolne do pracy i pracują (bo nie po to jest renta).
Mama może natomiast złożyć do ZUSu wniosek o tzw. prewencję rentową. Wówczas może otrzymać skierowanie do sanatorium (czego na 90% nie dostanie) lub na rehabilitację w jakimś miejscowym ośrodku przez 24 dni. Taką rehabilitację mama otrzyma dość szybko, przynajmniej tak zwykle bywa. Oczywiście nieodpłatnie.
Kolejną opcją rehabilitacji jest lekarz POZ, który wystawi mamie skierowanie na rehabilitację z NFZ. Tyle że tutaj pewnie będzie to w przyszłym roku.
Przekazałam mamie informacje. I doprecyzuje może resztę: mama biegała się do MOPSu o grupę inwalidzką. Uznano, że ma umiarkowany stopien niepełnosprawności. Chciano wysłać ją na rentę, ale mama na razie nie chce. Jednocześnie nie przyznano mamie rehabilitacji- stwierdzono, że jej nie potrzebuje, mimo zaleceń onkologa (lewa ręka nadal nie jest w pełni sprawna!). Czy należy się jej karta parkingowa? To ułatwiłoby jej życie podczas "wycieczek" do CO. Bo tam moga parkować tylko pojazdy uprzywilejowane...
Czy należy się jej karta parkingowa? To ułatwiłoby jej życie podczas "wycieczek" do CO. Bo tam moga parkować tylko pojazdy uprzywilejowane...
Witaj, karta parkingowa należy się wtedy, kiedy w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności jest informacja o przepisach ustawy Prawo o ruchu drogowym. Taką kartę wydają Starostwa Powiatowe - Wydziały Komunikacji. Ja otrzymałam ją od ręki (trzeba mieć zdjęcie), wydanie kosztuje 25 zł. Na prawdę się przydaje.
Edi, nasza specjalistka z ZUSu zgodziła podzielić się z Nami swoją wiedzą, tak więc jeśli macie jakieś pytania dotyczące zasiłków, renty lub innych ZUSowych spraw pytajcie tutaj.
Edi bardzo Ci dziękujemy
Witam,jestem kaleką o umiarkowanym stopniu ,w tym roku wykryto u mnie raka inwazyjnego na narządach kobiecych.
Obecnie chodzę na radioterapię.
Chcę nadmienić iż pobieram rentę socjalną gdyż kalectwo powstało przed 16-tym rokiem życia(niedowład prawej ręki).
Dowiedziałam się że mogę starać się o rentę z ZUS,
proszę o odpowiedz czy,mam szansę ją dostać,
Witam,przepracowanych mam moze ze 4 lata tylko bo reszta na umowe o dzieło,umowe zlecenie albo na czarno. Chodzi mi o to czy jest szansa teraz po nabyciu jeszcze tej choroby ubiegac się o rentę z Zus-u.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum