Do orzeczenia nie musisz się przyznawać, jeśli nie będzie takiej potrzeby, wyciągasz je, kiedy Ty chcesz.
Jednak warto wiedzieć, że niektórych pracodawców takie orzeczenie "urządza", np. ze względu na dofinansowanie z PFRON. Wiele ogłoszeń o pracę zawiera informację: mile widziana osoba z orzeczeniem. Zasadniczo od stopnia umiarkowanego zaczynają się konkretne profity. Radzę poczytać sobie w internecie.
Witam...chciałabym bardzo poprosić o pomoc. Moja mama ma niedrobnokomórkowego nieoperacyjnego raka płuc stadium IV. Nie ma wypracowanych lat pracy a ponad to jest zarejestrowana jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy. Moje pytanie brzmi,czy gdziekolwiek możemy uzyskać dla mamy jakąkolwiek pomoc finansową w związku z chorobą?
Marta,zgłos się do MOPSu tam udzielą mamie wsparcia finansowego ,mama powinna dostac zasiłek pielęgnacyjny ,ok 155 zł i zasiłek socjalny,ale on zależy od dochodu rodziny.
Pozdrawiam.
_________________ Romka.
To nie był czas,to nie była pora.21.o3.2014.
a żadna renta dożywotnia albo zasiłek nie przysługuje takiej osobie?? czy mimo wszystko z ZUS-u się też nic nie należy? a jak się załatwia orzeczenie o stopniu niepełnosprawności? Przecież taka osoba nie jest w stanie pracować
Można postarać się o tzw. rentę socjalną. Z ZUS trzeba pobrać wniosek, dołączyć do niego wymagane dokumenty i złożyć w ZUS. Następnie trzeba oczekiwać na komisję lekaeską. Jeśłi ZUS przyzna rentę to tylko n pewien okres np. 2 lat. Renta wynosi 612 zł miesięcznie
a jak się załatwia orzeczenie o stopniu niepełnosprawności?
o niepełnosprawności orzekają Powiatowe (Miejskie) Zespoły ds Orzekania o Niepełnosprawności i tam też radzę zasięgnąć informacji o tej procedurze. Zasadniczo trzeba złożyć dokumentację z wnioskiem i stawić się na wyznaczoną komisję. W kwestiach indywidualnych służę pomocą na priv.
[ Dodano: 2014-01-04, 18:33 ]
co do tej renty socjalnej, to nie wiem, czy dobrze pamiętam z pracy, ale chyba przysługuje ona tylko osobom, u których niezdolność do pracy powstała przed 18. rokiem życia lub w trakcie nauki, więc nie wiem, czy mama sie kwalifikuje. Najlepiej podejść do MOPSu, porozmawiać z pracownikiem socjalnym, żeby doradził rozwiązanie. Oczywiście oprócz tego postarać się o stopień niepełnosprawności.
Można postarać się o tzw. rentę socjalną. Z ZUS trzeba pobrać wniosek, dołączyć do niego wymagane dokumenty i złożyć w ZUS. Następnie trzeba oczekiwać na komisję lekaeską. Jeśłi ZUS przyzna rentę to tylko n pewien okres np. 2 lat. Renta wynosi 612 zł miesięcznie
Taka renta należy sie tylko osobie ubezpieczonej,która odprowadza składki,emerytalno rentowe ,a skoro jest zarejestrowana w urzędzie pracy to na pewno takiej renty nie dostanie .Tak było w przypadku mojego męza,mimo to ,że ma przepracowane 17 lat żadna renta nie przysługuje.Można sie starac o rente wyjątkową ,ale szkoda zachodu .zostaje tylko MOPS
_________________ Romka.
To nie był czas,to nie była pora.21.o3.2014.
dziekuje wszystkim... i to jest własnie najgorsze,człowiek jest nieuleczalnie chory cierpi a nic mu się nie należy :( to własnie nasze chore państwo i jego władza...
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie wątpliwości.
We środę byłam ZUS-ie i lekarka przyznała mi rentę do końca 2016 r.
W decyzji znajduje się zapis: Jest pani całkowicie niezdolna do pracy.
Całkowita niezdolność powinna być odczytana dosłownie?
Nie mogę pracować nawet kilka godzin tygodniowo?
Małgosiu ja pracuję, mam takie samo orzeczenie. O tym czy możesz pracować na konkretnym stanowisku pracy, decyduje lekarz badający Cię przed przyjęciem do pracy.
Pozdrawiam
"Wszystkim mającym wątpliwości, czy osoba z orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy może pracować i szukającym poparcia w orzecznictwie Sądu Najwyższego, polecam uzasadnienie uchwały składu 7 sędziów SN z dnia 29 września 2006 roku. Sygn. akt II UZP 10/06.
Sąd Najwyższy odnosząc się do osób z orzeczeniem o niezdolności do pracy podkreślił w nim, że (cyt.:) "w przypadku posiadania odpowiednich kwalifikacji mogą one wykonywać pracę i normalnie zarobkować. Co wiecej - wyjątki takie mogą występować także w przypadku osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, które przy wykonywaniu czynności życiowych muszą korzystać z pomocy innej osoby, jednak ich szczególne kwalifikacje zawodowe pozwalają na zarobkowanie (na przykład osoby całkowicie niewidome albo osoby nie mogące poruszać się samodzielnie, które wykonują pracę umysłową)."
pozdrawiam
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum