Nie wiem dokładnie, ale wydaje mi się, że mona dostać zwolnienie na jeden dzień w związku z niezbędną wizytą lekarską. Istnieje jeszcze trzecia możliwość ale jako ostateczność, czyli prośba do pracodawcy o udzielenie jednego dnia urlopu bezpłatnego.
jest taki akt prawny : rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r.
w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy - warto przeczytać.
Witam,
Doczytałem dziś, że złożenie wniosku o zasiłek rehabilitacyjny należy złożyć 60 dni przed końcem zasiłku chorobowego. Niestety..., ale dopiero teraz to doczytałem, a nam się za miesiąc kończy zasiłek chorobowy. Co teraz ?
Convatec - i jedno, i dwuczęściowe są bardzo dobre, w zasadzie bez przeciekania i to u pacjenta poruszającego się. Mają pełną ofertę dla każdego rodzaju stomii (wklęsła, płaska, wypukła). W dodatku jedyne, po których nie było podrażnień.
Szkoda, że nie przeczytałem tego wcześniej. Chodź myślę, że renta to chyba nie. Tata walczy z krtanią(radio+chemia), więc będzie "sprawny", lecz pracuje w złym środowisku(cegielnia). Pracodawca już przesłał dokumenty do ZUS-u.
A jaka jest różnica pomiędzy rentą ,a zasiłkiem rehabilitacyjnym ?
witam. piszę tutaj ponieważ z mamą potrzebujemy pomocy. Worki kolostomijne cały czas jej się odklejają, a nie stać nas na zakup. Czy jest ktoś komu tego sprzętu zbywa? Prosimy o pomoc. Mogą też być kosmetyki, ponieważ skóra pod workiem jest strasznie podrażniona. Czy znajdzie się ktoś kto może nam je wysłać za darmo?
worki jednoczęściowe otwarte firmy coloplast, gaziki do zmywania, pasty, piankę do zmywania skóry i wodę z szarym mydłem. Worki cały czas się odklejają, czy ktoś ma może jakiś zbędny sprzęt do kolostomii? proszę o pomoc
Też zostało mi po tacie trochę sprzętu do urostomii, przejrzałem też stronkę stomików: Stomia - Stomicy.org - Witamy na stronie Stomia - Stomicy.org i dochodzę do wniosku, że ze sprzętem nie jest źle ( może poza nielicznymi przypadkami ), bo na sprzęt nie ma chętnych.
zasiłak rehabilitacyjny jest przyznawany na maksymalnie rok i otrzymują go osoby, które rokują powrót do pracy po tym okresie. W tym czasie nie można pracować.
Renta jest przyznawana albo po zasiłku reh. albo od razu. To zależy od orzecznika.
Obecnie przyzaje się renty na okres do 5 lat. W czasie pobierania renty można pracować, jednakże obowiązują progi zarobkowe.
To tylko tak w skrócie.
Skoto tata wykonywał pracę w złym środowisku, to raczje nie powinien do niej wracać. Lekarz orzecznik zawsze orzeka niezdolność do pracy biorąc właśnie pod uwagę wykonywany zawód.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum