Komentarze nie związane bezpośrednio historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
witam wszystkich
do dziś anonimowo czytałam Wasze wpisy. czytałam,mając powody poszukiwania informacji, podpowiedzi.
dziś "czarno na białym" napisali w wyniku hist-pat mojej kochanej mamy rak niedrobnokomórkowy.
ma 56 lat.pali. w czerwcu zachorowała na zapalenie płuc. nie chciała leżeć w szpitalu. brała leki w domu.długo,za długo zmiany w RTG płuc się cofały. w sierpniu zalecono TK. w opisie stwierdzono podejrzenie zmian nowotworowych z naciekiem na naczynie. po konsultacji z dwoma lekarzami (lokalnym pulmonologiem i torakochirurgiem z Centrum Onkologii w W-wie) mama wybrała zdanie tego z W-wy, który zalecił odczekanie 3 tygodni i powtórzenie TK.był początek września.
TK z 06.09 - stwierdza się w górnym biegunie wnęki prawej nieprawidłową strukturę tkankową o wymiarach 3,69x3,19x2,51 obrastającą naczynia górnopłatowe oraz oskrzele segm3 z wytworzeniem niedodmy.wyraźnie zaznaczone modelowanie żyły głównej górnej. w rozwidleniu tchawicy pojedynczy węzeł chłonny o wymiarach 1,32x1,35 cm.kyfoza piersiowa spłycona.na przednich krawędziach trzonów stwierdza się rozpoczynające się zmiany wytwórcze. innej patologii w układzie kostnym klatki piersiowej nie stwierdza się. nadnercza i pozostałe narządy nadbrzusza niezmienione. DG Intiltratio hyli dex. Progressio.
mama odmówiła jakiegokolwiek leczenia,zamknęła się w sobie i postanowiła rozmawiać tylko wtedy, kiedy temat nie dotyczył choroby.mając te wyniki oraz prawidłowe wyniki badania krwi konsultowałyśmy z siostrą jej sytuację u lekarzy z PSSK4 z Lublina. dzięki temu 29 września miała badanie PET.
PET z 29.09 - wnioski:zmiana o cechach złośliwego rozrostu w seg.3 płuca prawego z przerzutami do węzłów chłonnych międzypłatowych tego płuca. Obszar w okolicach struktur głębokich lewej półkuli mózgu nie można wykluczyć meta-wskazana dalsza diagnostyka - MR.
mama wyraziła zgodę na rezonans.
MR z 11.10 - półkule mózgu i móżdżku bez ognisk patologicznych.pień mózgu prawidłowy.układ komorowy prawidłowej szerokość,nieprzemiszczony,symetryczny.przymózgowe przestrzenie płynowe w normie.okolica przysadki oraz okolica nadsiodłowa prawidłowe.kompleksy nerwów VII i VIII nieposzerzone.
z siostrą pojechała na rozmowę z prof.Sczylikiem w W-wie. mając te badania stwierdził, że powinna jak najszybciej poddać się operacji.
pocieszona i pełna nadziei, że może to błąd lekarzy,bowiem pierwsza bronchoskopia nic nie wykazała, poddała się brochoskopii, której wynik dziś, po 3 tygodniach oczekiwania otrzymała.
wynik hist-pat z 12.10 - Rodzaj materiału: imunnopat.2-3, miejsce:oskrzele,wynik: wycinek z oskrzela z rozlanym intensywnym naciekiem zapalnym.w nacieku skupienia komórek dających odczyn + z CK co przemawia za nierozpoznaniem raka niedrobnokomórkowego.CK+,CK7-,LCA+w nacieku zapalnym. Rodzaj materiału:brnochospirat,wynik: krew, śluz zawierający granulocyty i makrofagi. Rodzaj materiału: cytolog.złuszcz., miejsce:"szczoteczka", wynik:śluz,liczne złuszczone komórki i fragmenty nabłonka migawkowego oskrzela, fragmenty metaplastycznego nabłonka płaskiego z dysplazją dużego stopnia, makrofagi,granulocyty,komórki szeregi limfoidalnego oraz skupienia komórek mogące pochodzić z utkania raka gruczołowego.Rodzaj materiału: BAC, miejsce:biopsja, wynik: krew, nieliczne komórki nabłonka migawkowego oskrzela.
mama do dziś walczyła z myślami o tym,że to rak i z nami, jako tymi,którzy wiedzieli, że nie jest dobrze. wypierała ze swojej świadomości ten fakt, bowiem czuje się dobrze. jedyne co widać to objawy przewlekłego stresu. mi i pozostałym brakuje już łez. jestem załamana.dziś chciałam ją zmusić, by mi potwierdziła, że nie umrze.ale bałam się wybuchu płaczu u siebie. jestem wystraszona i nie wiem co robić. mama ma możliwość operacji u lekarza z PSSK4 w Lublinie lub w Centrum Onkologii w Warszawie. nie umiem jej powiedzieć, gdzie.
nie rozumiem tych określeń z ostatniego wyniku histopatologicznego:rak gruczołowy???nie wiem co z tych symboli da się wyczytać.czy jest w tym poziom zaawansowania określony???
proszę o pomoc, poradę,ratunek