Witam, jestem po operacji guza kanału kręgowego th11-l1, jestem teraz po badaniu pet proszę o podpowiedź w wyniku ponieważ wizytę u onkologa mam dopiero na 12.03
opis badania:
głowa i szyja- nie chcę tego opisywać ale tu jest bez zmian
klatka piersiowa- też bez zmian
jama brzuszna i miednica-również bez zmian
układ kostny: Stan po resekcji guza kanału kręgowego na poziomie th11-l1, laminektomii th12, częsciowej l1, th11. Stabilizacja th10-l2. W okolicy operowanej widoczne rozlane , wzmożone gromadzenie znacznika SUV max 4,4. trzon th12 w całości o zmienionej strukturze w części tylnej wzmożone gromadzenie znacznika SUV max 3,8 - odczynowe najpewniej, poza tym trzon wykazuje niższe gromadzenie znacznika w porównaniu do pozostałych kręgów. W pozostałym kośćcu fizjologiczny metabolizm glukozy w kośćcu bez zmian ogniskowych.
WNIOSKI: Wynik badania PET/CT bez ewidentnych zmian wskazujących na obecność aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego.
W okolicy operowanej rozlane, wzmożone gromadzenie znacznika o charakterze odczynowym.
Proszę o odpowiedź bo chyba najważniejsze są wnioski....[/b]
Z opisu lekarza wynika, iż nie widzi on w tym wyniku zmian wprost budzących podejrzenia onkologiczne,
odczynowy charakter jest typowy dla zmian po przebytych zabiegach lub stanach chorobowych (zapalnych).
Jeśli tak jest istotnie, wówczas w kolejnych badaniach porównawczych zmiany te powinny wykazywać tendencję do zanikania,
w miarę upływu czasu i procesu gojenia się,
jednak niekoniecznie w stopniu całkowitym - część z nich może trwale pozostać.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
A proszę o podpowiedź kiedy powinny być wykonane badania porównawcze? Czy to mogą być inne badania niż tylko PET/CT, tzn jakie badania dla porównania/przekonania mógłbym zrobić? Czy to może być tylko odcinek th11-l1(zasięg badania)?
Do takich badań należy także scyntygrafia kośćca. Niestety, brak informacji o rodzaju resekowanego guza, przyczynie podjęcia decyzji o operacji, wcześniejszych wynikach nie ułatwia udzielenia wyczerpującej odpowiedzi. Samo gojenie się okolicy operowanej może potrwać - myślę, że najwcześniejszy moment na badanie kontrolne to co najmniej pół roku po PET-CT.
Pozdrawiam
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Zazwyczaj po 6 miesiącach, czasem okres ten może być skrócony/wydłużony, w zależności od indywidualnej sytuacji.
dusza504 napisał/a:
Czy to mogą być inne badania niż tylko PET/CT
Zasadą jest wykonywanie takich samych badań porównawczych, np. TK porównujemy do TK, MRI do MRI, itd.
Wynika to z tego, że w różnych badaniach można uzyskać różny obraz (każde ma inną specyfikę),
stąd np. wykonanie TK i porównanie go do PET z poprzedniego okresu nie jest miarodajne.
Dlatego w Twoim przypadku w celu porównania powinno zostać wykonane kolejne badanie PET.
dusza504 napisał/a:
Czy to może być tylko odcinek th11-l1(zasięg badania)?
Badanie porównawcze zawsze powinno obejmować obszar nie mniejszy niż poprzednie, z którym porównanie ma nastąpić.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
-listopad 2013r - ból odcinka l/s podejrzenie dyskopatii, zalecenia odpoczynek i leki przeciwbólowe, w między czasie osłabienie kończyn dolnych
-30 grudzień 2013r - rezonans kręgosłupa, podanie kontarstu, w opisie podejrzenie oponiaka który uciska na rdzeń kręgowy oraz naczyniak na trzonie th12, wieczorem wizyta u neurochirurga podejzenie nacieku nowotworowego - skierowanie do szpitala na operację
-8 styczeń 2014r - operacja kręgosłupa, usunięcie guza na odcinku th11-l1 okolice, stabilizacja trzonu th12
-3 luty 2014r - wynik badania histopatologicznego - nowotwór złośliwy nienabłonkowy, barwienia itd nie dają okreslić konkretnego typu nowotworu
-4 luty 2014r - preparaty, bloczki oraz barwienia poddane do ponownego badania hist-pat
-1 marzec 2014r - badanie PET/CT
-4 marzec 2014r - rano wizyta u onkologa, wynik badania hist-pat chłoniak grudkowy
-4 marzec 2014r - po południu wynik badania PET/CT jw. nie skonsultowany jeszcze...
Dobre pytanie? Ogólnie w przypadku chłoniaków leczenie to (immuno)chemioterapia (plus radioterapia) - jest to leczenie dające całkowitą (lub przynajmniej częściową) remisję.
Wydaje mi się, że są dwie:
-albo podadzą Ci chemioterapię
-albo zostawią do obserwacji. Obawiam się, że choroba nawróci. I dopiero wtedy zaczną chemioterapię.
Niestety chłoniak grudkowy jest chorobą nawrotową.
Być może ktoś inny napisze.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-03-06, 16:51 ] Dusza504, jeszcze trochę pomyślałam nad Twoim 'przypadkiem' i poczytałam.
Oczywiście nie odpowiem Ci na 100% co zrobią lekarze.
Z zaleceń PUO z 2013
"(...) Uważa się, że w przypadku zlokalizowanego FL (chłoniaka grudkowego), w przeciwieństwie do stadiów zaawansowanych, jest szansa na całkowite wyleczenie. Postępowaniem rekomendowanym przez większość badaczy, w tym National Comprehensive Cancer Network (NCCN), jest radykalna radioterapia obszarów pierwotnie zajętych (IF-RT, involved field radiotherapy) w dawce 24–30 Gy. Należy jednak podkreślić, że aby mieć pewność, iż u chorego nie są zajęte inne obszary węzłowe lub pozawęzłowe, trzeba przeprowadzić dokładną diagnostykę, włącznie
z badaniem PET w wątpliwych przypadkach. W sytuacji kiedy toksyczność radioterapii będzie przewyższała potencjalne korzyści, zaleca się jedynie obserwację. (...)"
Dziękuję za odpowiedzi, też mi się tak wydaję, że zaproponują mi chemioterapię czy chemioimmunoterapię, lecz wolałbym aby wzięli mnie narazie pod obserwację ze wzgledu na dobre wyniki PET/CT...
od 1 lutego jestem na diecie bez mięsa, nabiału, soli i cukrów, zażywam ziołolecznictwa chodzę na wszystkie msze uzdrawiające jakie są w Warszawie, codziennie się modlę, czuję się coraz lepiej, waga stoi w miejscu, żadnych objawów chorobowych.......wierzę, że ten koszmar szybko się zakończy....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum