Mam pytanie czy przerzut to już wyrok. Jak już wcześniej pisałam moja mama ma przerzut do płuc, guzek 33 mm, który jest prawdopodobnie przerzutem z mięsaka wyciętego z jamy brzusznej. W przyszłym tyg zaczynamy chemię...
mada,
zależy w jakim rodzaju nowotworu.
Niestety w zdecydowanej większości nowotworów litych stwierdzenie uogólnienia raka (tj. odkrycie ognisk przerzutowych znajdujących się w innych narządach niż ognisko pierwotne) oznacza nieuleczalność choroby.
Wyleczenia na tym etapie są bardzo rzadkie, wręcz sporadyczne.
Leczenie chirurgiczne pojedynczych przerzutów jest najczęściej uważane jako element leczenia paliatywnego (a więc poprawiającego jakość życia chorego poprzez opóźnienie w czasie wystąpienia objawów klinicznych wywołanych wzrostem guza).
Niestety tak jest również w przypadku mięsaków, które są o tyle agresywne, że zazwyczaj tworzą przerzuty od razu drogą krwionośną (a nie limfatyczną). Stwierdzenie przerzutu odległego oznacza więc krążące w krwioobiegu komórki nowotworowe, czego efektem może być powstanie kolejnych guzów przerzutowych (i tak niestety zazwyczaj się dzieje).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum