mam pytanie: co lekarze rozumieją pod terminem WIDZENIE PODWÓJNE?
czy jest to brak synchronizacji gałek ocznych ( każda widzi prawidłowo, ale pod innym kątem )?
czy też może, jak gdzieś znalazłam w necie -każde oko widzi przedmiot z podwójnym konturem?
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-12-22, 16:11 ]
Uff.., teraz już mogę napisać...
Jeszcze dobrze nie skończylismy cieszyć się decyzją o dalszym leczeniu, gdy Tomasz , mrużąc oczy, powiedział mi, że źle widzi; tzn.na każde oko osobno, owszem - ok., ale razem ani rusz.Jakby mu się zdjęcia na siebie nałożyły i to nierówno.
Poszperałam w necie i włosy mi dęba stanęły - ani chybi meta!Poszperałam dalej i znalazłam jeszcze kilka możliwości, nie wiem, czy nie gorszych od guza
Rozmawiałam z lekarzem -powiedział, ze na pewno meta, ta miła lekarka, bardzo delikatnie, sugerowala to samo...Nic, tylko zwariować!
Wyczytalam na stronach, ze zatrucie opioidami daje podobne objawy - zerwalam mu Transtec z pleców - pomogło, ale nieznacznie ( na szczęście okazało się, że plecy już go tak nie bolą i plastry są niepotrzebne).Poszłam wczoraj do onkologa i dał mi skierowanie na CT - cudem udało mi się załatwić termin na dziś i juz wiem, że to nie meta; ale i tak : taki objaw, to nic dobrego, no i dalej nie wiem, co to jest?
wynik CT glowy po podaniu środka cieniującego
badanie KT glowy wykazuje uklad komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony.
Szerokość przestrzeni podpajęczynówkowej w normie wiekowej.
Pod- i nadnamiotowo nie stwierdza sie obszarów niedokrwiennych ani wewnątrzczaszkowego procesu rozrostowego.
Po podaniu środka cieniującego - nie stwierdza sie ognisk wzmocnien patologicznych.
W obrębie oczodołów, gałek ocznych, nerwów wzrokowych zmian patologicznych nie wykazano.
Skrzyżowanie nerwów wzrokowych wolne. drogi wzrokowe bez zmian patologicznych
Istnieje możliwość, że to skutek uboczny nexavaru, ale to już chyba lepiej kiepsko widzieć, ale żyć, prawda?
pozdrawiam