Mama jest po trzeciej chemii (10-12.12). O ile po porzednich chemiach czuła się wyjątkowo dobrze, to tym razem narzekała na ból nóg. Nadal ma przyjmować potas i furosemid, pewnie w związku z wysokim mocznikiem w poprzednich badaniach.
Chemia, którą przyjmuje Twoja mama jest bardzo toksyczna, być może ból nóg to skutki uboczne działania cytostatyków.Moja mama po drugiej chemii miała silne skurcze nóg i drętwienie dłoni. Może przy następnym badaniu krwi warto zrobić jeszcze dodatkowo magnez.
Pozdrawiam. Dużo zdrówka Wam życzę.
aga
Mama również "wyjątko długo" czuła się słaba - piszę wyjątkowo gdyż po dwóch poprzednich czuła się faktycznie osłabiona przez 3-4 dni a teraz wydłużyło się to do tygodnia. Jak się dowiedziałam miała strasznie słabe ciśnienie. Podobno Furosemid obniża ciśnienie a mama dodatkowo bierze tabletki na nadciśnienie i zapewne one spowodowały, że w pewnym momencie miała ciśnienie 80/60!!! Poszła do lekarza rodzinnego żeby skonsultować temat - lekarz kazał odstawić tabletki na nadciśnienie. Jednak mama "zapomniała" skonsultować kwestii bolących nóg
Mama jest po 4 wlewie. Czuje się dobrze, nawet mówi ze przytyła;-)
Niestety ma niski wskaźnik hemoglobiny 9,6, gdzie norma jest od 11,6.
Lekarka w szpitalu nic nie powiedziała, poza tym , że "wszystkie panie na sali maja anemię" Czym mama może poprawić hemoglobinę?
Niski poziom hemoglobiny jest rzeczywiście bardzo często spotykanym 'produktem ubocznym' chemioterapii jak również samej choroby nowotworowej. Postaram się napisać kilka słow na ten temat w takim dość ogolnym ujęciu, które może nie aplikować w całości do przypadku Twojej mamy.
1. Jeśli poziom hemoglobiny przekroczy pewną wartość graniczną (zwykle około 7g/dl), to najczęściej zleca się transfuzję krwi. Warto jednak pamiętać, że dobrze jest działać wcześnie by uniknąć takiej sytuacji http://www.biomedical.pl/...bnych-6104.html
2. Jeśli niski poziom hemoglobiny wynika z małej zawartości żelaza we krwi, to lekarz może zlecić stosowanie suplementacji żelaza (w postaci tabletek).
3. Z 'domowych sposobów' można włączyć do diety więcej produktów bogatych w żelazo:
-- zioła: tymianek, pietruszka, mięta
-- gorzka czekolada lub kakao
-- czerwone mięso i wątróbka
-- owoce morza - w szczególności małże i ostrygi
-- suszone pomidory i morele
-- pestki dyni, ziarna słonecznika
-- różne rodzaje fasoli
Dopiero daleko w tyle jeśli chodzi o zawartość żelaza są czerwone buraki (mają około 0.9mg/100g). Niezaprzeczalnie jednak buraki są zdrowe, gdyż zawierają również witaminę C, cukry oraz błonnik.
Warto jeszcze dodać, że w tym przypadku zaleca się ograniczenie spozywania kawy i alkoholu.
Warto działać możliwie wcześnie by nie dopuścić do zbyt dużego spadku hemoglobiny, ale też nie należy przesadzić z suplementacją żelaza.
Bardzo serdecznie pozdrawiam!
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-02-06, 19:50 ] 101 porad "Jak przygotować buraki" zostało przeniesionych do działu Wspomaganie konwencjonalnego leczenia onkologicznego.
Długo tu nie zaglądałam a to dlatego, że mama czuje się, powiedziałabym bardzo dobrze. Żartuje ze będzie szersza niż wyższa, gdyż pomiędzy wlewami przybiera na wadze średnio 2kg. Apetyt ma a i dogadza sobie w jedzeniu (co zawsze robiła 13-02 ma ostatni, 6 wlew i ma mieć robione dodatkowe badania (prześwietlenia). Niestety nie wiem jakie, gdyż jedynie pielęgniarki powiedziały jej że będzie prześwietlenie, a mama nie dopytuje "jakie", czy będzie to tomografia (wg mnie powinna być, gdyż pomiędzy cyklami nie miała) czy znów tylko RTG
Mama zakończyła chemioterapię (13-15.02 miała ostatni 6 wlew). W chwili obecnej jest pod opieką onkologą. W ramach tych 6 wlewów nie miała robionego ani razu tomografu komputerowe - z wyjątkiem 1 robionego przed chemią. Będąc na wizycie u onkologa w dniu 04-03 dostała skierowanie na pilny tomograf głowy i klatki. Niestety trzeba czekać gdyż tomograf głowy ma na 18-03 a klatki piersiowej na 28.03. Jak na razie wszystko jest w porządku. Mama na nic się nie uskarża. Ma apetyt, nawet zauważyła, ze zaczynają odrastać włosy
Bardzo się cieszę,że jest dobrze.Czytając to forum zazwyczaj człowiek ma doła ,jak ta choroba postepuje.Moja teściowa dzisiaj kończy 4 chemię,też sie czuje lepiej ,mam nadzieje,że pokona tą chorobę,Pozdrawiam.
Witam po przerwie... Po zakończeniu chemii mama otrzymała skierowanie na tomograf głowy i płuc. Z tomografu głowy nic nie wyszło, tzn. jest "czysto", natomiast opis do tomografu płuc jest następujący:
TK KLP:
W porównaniu do badania z dn 04.10.2012 stwierdza się częściową regresję zmian:
- oskrzele 5 prawe uległo poszerzeniu, w jego sąsiedztwie masy guza nie stwierdza się
- w segmencie 5 prawym utrzymują się delikatne pasmowate zacienienia oraz pojedyncze drognoguzkowe zagęszczenie wielkości ok 4 mm
- w segmencie 2 i 3 płuca prawego, miejscu opisywanych poprzednio nieregularnych zagęszczeń, widoczne obecnie delikatne zacienienia wielkości odpowiedni ok. 8x4 mm i 5x 1-2 mm. Poza tym płat górny bez widocznych zmian ogniskowych.
- płat dolny prawy oraz miąższ płuca lewego w normie
- w obrębie prawej wnęki w sąsiedztwie prawego oskrzela głównego oraz w przestrzeni przytchawicznej dolnej po stronie prawej pojedyncze węzły chłonne wielkości ok 9x6 mm. Poza tym struktury śrópiersia bez widocznych zmian
Wg mnie z opisu wynika ze nie jest źle - czy tak? Czy mama powinna mieć jeszcze zalecone naświetlania? W przyszłym tygodniu mama ma umówioną wizytę u onkologa, gdzie przedłoży powyższy opis.
Mama zaczyna 5 tygodniową radioterapię. Po przeprowadzonym wywiadzie z mamą, lekarz zdziwił się co mama tutaj robi (bo prawie okaz zdrowia). Dodatkowo powiedział że jest za zdrowa aby ja połozyć w szpitalu, dlatego też ma codziennie przez 5 tyg. dojeżdzać na naświetlania.
Radioterapia dotyczy tylko płuc, bez naświetleń głowy.
Kasiu, przezytałam cały wątek, dobrze się czyta takie wiadomości...mam nadzieję, że Wam się uda! Moja mama jest po 4 cyklu chemii...w czwartek ma tk płuc kontrolne.
Chciałabym dla niej takich dobrych nowin jak u Twej mamy.
Pozdrawiam WAs i życzę dużo zdrówka. Magda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum