Chciałam prosić o porade w sprawie mojego taty.
3 lata temu miał usunietą nerkę z guzem,
do tej pory było ok, około 1 m-ca temu pojawiły się guzy w obu płucach,
tata został wstepnie zakwalifikowany w gliwicach do lecznia sutentem ale trzeba czekac w kolejce, A CZAS BIEGNIE NA NASZA NIEKORZYŚĆ,
czy mozecie mi poradzić jak można się starać o LECZENIE SUTENTEM,
czy znacie jakiegos dobrego lekarza na śląsku,
w bytomiu chca tatę leczyć interferonem, guzy są małe i nadają się do radioterapii
[ Dodano: 2012-03-10, 18:01 ]
źle napisałam: guzy nie nadają się do radioterapii
jolcia78, co to znaczy, ze został wstępnie zakwalifikowany? Wniosek już poszedł do NFZ? Czas zawsze działa na niekorzyść w tym przypadku, trzeba jak najszybciej podać leki. My też od kilku miesięcy staramy się o zakwalifikowanie do programu terapeutycznego, na razie sami finansujemy leczenie do czasu przyznania refundacji przez NFZ...
tzn taką mamy odpowiedż z instytutu w gliwicach
Rozpoznanie:
Rak nerki lewej po nefrektomii. Rozsiew do pluc.
WNIOSKIT ZALECENIA
Chory wstępnie kwalifikuje się do leczenia według programu NFZ Sutent w
leczeniu uogólnionego raka nerki, chory ma podwyŻszone wartości bilirubiny,
jednak ma również rozpomraną niedokrwistość hematologicnlą leczoną w
ośrodku Hematolo giczny m w Katowicach;
obcenie przyjmuje Encorton 5 mg/dobę z kwasem foliowym i vit. B6.
Chorego wpisano na kolejkę oczekujących, jednocześnie poinformowano o
mozliwości leczenia w innym ośrodku. Przed rozpoczęciem leczenia konie cTLa
konsultacja hematologicnla z oceną aktualnego Zaawansowania i leczenia
niedokrwistości.
diwiadywaliśmy się jeszcze w bytomi ale tam chca tate leczyć interferonem, nie wiem co dalej mamy robić co chciałabym porady jakiegś dobrego lekarza który man powie co najlepiej i jak zrobić, wiem że sutent jest dobry ale trzeba do niego być ogólnie "zdrowym", bo nawet w trakcie jka stan sie pogorszy to moga zabrać leczenie. Proszę o poradę.
Witaj.
Sutentem mogą leczyć tylko określone ośrodki, w tym cenrta onkologii i ośrodki kliniczne. To jest uwarunkowane zaleceniami NFZ dla programu terapeutycznego. Nie wiem w kolejkę oczekujących do czego Twój tata został zapisany, czy do onkologa czy gdzie?
Moim zdaniem wam potrzebna jest pilna konsultacja onkologa klinicznego . Nie wiem jak niedokrwistość ma się do chemii - zwłaszcza tej na raka nerki, ale myślę,że lekarz wam to powie.A na rozsianego raka nerki jest nie tylko sutent, więc nie jest to jedyny lek. Trzymajcie się i walczcie. Pozdrawiam serdecznie
Wiki
jolcia78, popatrz tutaj: http://info.zdrowie.gazet...kolog+kliniczny
Myślę, że w Gliwicach powinnaś kogoś znaleźć. Poczekaj, może się ktoś odezwie z namiarami na konkretnego lekarza.
Pozdrawiam.
_________________ „Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
Tata był w gliwicach i ma opinię Pani Sarzyczny- Słota , ale nie jestesmy do końca zadowoleni bo powiedzieli tacie że jest zapisany na jakść kolejkę ale ani jakie miejsce nic żadnych szcegółów bardzo szybko i mało konkretnie chcielibyśmy się skonsultować z kimś innym. Jak załatwia się indywidualną zgodę w NFZ na leczenie sutentem
Witaj.
Obecnie na raka nerki jest więcej leków: Sutent, Nexawar , Votrient, Afinitor. Możne również leczyć raka nerki interferonem skojarzonym z Avastinem. w fazie badań klinicznych są jeszcze dwa nowe leki.Ni mam jednak informacji , kiedy można spodziewać się ich wprowadzenia do obrotu w lecznictwie. Część z tych leków to leki tzw. pierwszego a część drugiego rzutu.
pozdrawiam
Wiki
bardzo dziekuję za odpowiedź, sprawa jest coraz bardziej beznadziejna, lekarze twierdzą że tate mozna leczyc tylko sutentem, inna chemia nie wchodzi w grę powiedzieli nawet że jak nie sutent to tylko leczenie objawowe. Jestem juz załamana. Bylizmy juz w gliwicach, w dwóch ośrodkach w katowicach i w bytomiu, i nigdzie nie ma pieniedzy na leczenie, co mam robic dalej.????????
witam, tak dostał moj tata sutent. Bierze go od czerwca, po pierwszym cyklu była bardzo znaczna poprawa, przed rozpoczęciem sutenta miał 5 guzków po sutencie 2 znikneły a 3 się zmniejszyły, po kolejnym cyklu była stagnacja stanęło w miejscu także ponoć to też ok bo nie ma lepiej ale też nie jest gorzej, i po trzecim cylku to samo, u mojego taty jedn cykl wygląda tak że bierze 2 tyg 2 tyg przery i tak 3 razy i potem tomografia po każdym cyflu robią tomografię i decydyją co dalej, tera mój tata kończy 4 cykl zobaczymy co będzie, podczas brania sutentu czuje się w miare dobrze pod koniec brania ma lekkie duszności i bóle nóg. POZDRAWIAM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum