Witajcie.
Mam na imię Beata, dzisiaj odebraliśmy wyniki hist. - pat. mojego taty. Czy moglibyście pomóc mi je rozszyfrować?
Był to wycinek z przedniej ściany pęcherza.
Opis:
Carcinoma urotheliale partim invasivum high grande.
Utkania warstwy mięśniowej w badanym materiale nie stwierdza się.
Tato jest 3 tygodnie po operacji.
Kontrola u urologa za miesiąc, a za trzy miesiące kontrolne badanie cystografia.
Czy taka jest procedura w takim przypadku?
Z tego co mi wiadomo to:
rak urotelialny inwazyjny pęcherza moczowego, o najwyższym trzecim stopniu złośliwości
ale na pewno znajda się forumowicze, którzy tez Ci odpowiedzą.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2012-06-14, 08:49 ] Tak jest.
Powiem Ci tak Jak mojemu tacie wyszedł taki wynik to od razu dostał skierowanie do szpitala na cystektomie radykalną (nie napisałas co tata miał za zabieg bądż operację a to ważbe);miesiąc po operacji skierowanie do onkologa i chemia gemzar i karboksylaza. Na pewno napiszą Ci inni forumowicze jeszcze. Moje zdanie jest takie: konsultacja z onkologiem.
[ Dodano: 2012-06-13, 21:24 ]
Jeszcze jedno i moze najważniejsze rak Twojego taty nie nacieka na tkanki mięsniowe - to pozytyw!
Tata miał operację laparoskopowego usunięcia "zgrubienia" na pęcherzu. Też myślę o konsultacji onkologicznej. W piątek popędzę dowiedzieć się jak się załatwia termin itd. Natomiast dziwię się dlaczego lekarz tego nie zasugerował. Ponieważ tata już niemłody, nie rozumie w obcym języku (nie wiedział co jest na wyniku), więc jak pan doktor powiedział mu, że wycięli, jest w porządku i za 3 miesiące do kontroli, to myślał że już po kłopocie.
baxie, podaj więcej szczegółów dot. historii choroby, diagnostyki, leczenia - czy były wykonane badania obrazowe - TK miednicy, USG jamy brzusznej, RTG klatki piersiowej? Z jakimi wynikami?
Jaki zabieg miał tata? Czy wynik histpat, jaki przytoczyłaś, to pełen wynik - nie ma tam nic więcej?
Muszę jechać do taty i zajrzeć w papiery odnośnie reszty badań. Na pewno robił RTG klatki. Przy czym to wszystko przed operacją. Co do wyniku hist.-pat. to całość. Nic więcej już tutaj nie ma.
Był to wycinek z przedniej ściany pęcherza.
Opis:
Carcinoma urotheliale partim invasivum high grande.
Utkania warstwy mięśniowej w badanym materiale nie stwierdza się.
Brak utkania warstwy mięśniowej w tkankach usuniętego guza wskazuje na wczesne stadium zaawansowania,
kiedy naciek nowotworowy jest ograniczony do wewnętrznej powierzchni pęcherza bez inwazji wgłąb jego ściany.
Niekorzystnym czynnikiem rokowniczym jest wysoki stopień złośliwości nowotworu,
co może skutkować nawrotami choroby i ewentualną koniecznością usunięcia pęcherza w przyszłości
w przypadku niepowodzenia leczenia zachowawczego.
Leczenie opisane jest w Rekomendacjach PUO (str. 298), gdzie czytamy m.in.:
Cytat:
Leczenie raka nieinwazyjnego i raka w stopniu T1 polega na elektroresekcji przezcewko−
wej guza (TURbt). Jest to metoda inicjująca leczenie guzów nieinwazyjnych. Każdy chory po
tego typu zabiegu wymaga dalszej, wieloletniej obserwacji (TAUS, badanie cytologiczne osa−
du moczu lub popłuczyn z pęcherza moczowego, kontrolna uretrocystoskopia; powtórna biop−
sja z miejsca po elektroresekcji guza pęcherza jest uzasadniona 1–4 tygodnie po TURBT wraz
z badaniem cytologicznym). Ma to na celu wykrycie miejscowej wznowy guza oraz określenie,
czy kolejny nawrót wykazuje cechy progresji.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum