Rak piersi - dwa guzy: carcinoma ductale infiltrans
Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=.
<hr>
Witam
właśnie odebrałam wynik biopsji... Mam 39 lat, zmiana pojawiła się rok temu, byłam na USG - lekarz stwierdził, że to nic poważnego, prawdopodobnie torbiel po karmieniu. Zalecił kontrolę za rok i tak zrobiłam.
Oto wynik, który dziś odebrałam:
carcinoma ductale invasivum B5 (ecadherin +);
Receptory:
ER (2+) 90% komórek Total score 7/8 positive
PgR (2+) 20 % komórek Total score 5/8 positive
HER-2 (0+) ujemny
Jak wygląda leczenie? Chemia, zabieg???? Jakie są szanse... mam 6-letnie dziecko... chciałabym je wychować
Dopisz wielkość guza, od tego głównie zależy czy zaczniesz od chemii czy od chirurga, i czy była mammografia (jaki wynik) czy w USG oceniono węzły chłonne. A w ogóle o rokowaniach to na serio mówi się po wycięciu i z pełnym wynikiem badania histopatologicznego, ja nie jestem specjalistką od tego. Teraz doradzić mogę tylko jedno - guz jest hormonozależny więc czeka Cię przyśpieszona menopauza- może być czasowa lub trwała, przeszukaj pod tym kątem internet i wyrób sobie zdanie, żeby tej decyzji nie podejmować pochopnie. Powodzenia
gaba, dzięki za szybką odpowiedź. Niestety nie jestem w stanie dopisać nic więcej... Miałam robione USG w trakcie którego zmiana nie spodobała się pani dr. i od razu zrobioną miałam mammografię - wyniki są u lekarza, który skierował mnie na biopsję, więc nie pamiętam wielkości zmiany (wyczuwalna palpacyjnie)
A co to znaczy, że "decyzji mam nie podejmować pochopnie"? W swoim życiu miałam już okres menopauzy (w trakcie leczenia)... może uda mi się to jakoś przeżyć
Tu chodzi o kilka lat lub trwale, ja Ci nie poradzę bo zachorowałam po menopauzie i tematu nie zgłębiałam.
Praktyczna rada: orientuj się we wszystkich wynikach (znaczy wyliczaj je z pamięci na każde żądanie) albo dobrze przećwicz formułkę "Panie doktorze ja Panu/Pani całkowicie ufam i wierzę że tak jak Pan/Pani zrobi to będzie dla mnie najlepiej" uwierz w tę deklarację i nie szukaj porad poza tym lekarzem. Albo albo, 50%/50% się nie da, chociaż opcja i to i to jakkolwiek prowadzi do pewnego rozdwojenia jaźni, ma swoje zalety.
Re: Amri: Interpretacja wyniku biopsji - proszę o pomoc
amri napisał/a:
Jak wygląda leczenie? Chemia, zabieg???? Jakie są szanse... mam 6-letnie dziecko... chciałabym je wychować
Najprawdopodobniej wszystko co napisałas plus radioterapia. Rak przewodowy jest najczesciej wystepujacym i zlosliwym nowotworem.
Nie ma co zastanawiać sie nad rokowaniem bo każdy przypadek jest indywidualny.
Byłam dziś u lekarza. Pierwsze będzie cięcie, a później wg niego radioterapia 25 idę na ustalenie terminu zabiegu, teraz badania przed...
Lekarz stwierdził, że zmiana jest wcześnie wykryta i tylko część piersi będzie usunięta
Chyba więcej będę wiedzieć po dokładnym przebadaniu guza po jego usunięciu
Dziś byłam oddać krew do badań i na USG jamy brzusznej. Podczas USG lekarz wykrył naczyniaka na wątrobie Podobno się tego nie leczy dopóki nie przekroczy rozmiaru 10 cm Pytał czy miałam wykonywaną TK lub rezonans - nie miałam. Nie wiem, czy w takim razie podczas pobytu w szpitalu, kiedy mam mieć zabieg związany z piersią wykonają mi któreś z tych badań czy mam się o to postarać sama Do kogo ewentualnie się z tym udać - wyniki będą przekazane bezpośrednio do lekarza kierującego mnie na zabieg - iść do niego? Jaki lekarz ewentualnie zajmuje się naczyniakami na wątrobie???
Pomóżcie, bo nie mam pojęcia co robić Nikt u mnie w rodzinie nie miał takich chorób
O naczyniakach tego rodzaju możesz przeczytać np. tutaj.
Skoro wynik badania USG z opisem tego naczyniaka ma trafić do Twojego lekarza, to najbardziej rozsądnym wydaje mi się zwrócenie się właśnie do niego o radę, co dalej powinnaś zrobić: czy ten naczyniak w Twojej sytuacji kwalifikuje się do dalszej obserwacji, czy też wymaga podjęcia bardziej radykalnego leczenia.
I w tym ostatnim przypadku - kiedy ma to nastąpić wobec planowanej operacji onkologicznej - wydaje mi się, że po niej, ewentualnie też po zakończeniu leczenia onkologicznego, które ma obecnie znacznie wyższy priorytet (zakładając, że naczyniak nie jest w takim stanie, który stanowiłby wskazanie do podjęcia natychmiastowego działania).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Dziękuję Richelieu za szybką odpowiedź W takim razie wybiorę się do mojego lekarza i zapytam o dalsze wskazówki. Z tego co mi powiedział lekarz wykonujący USG naczyniak jest niewielki.
Przeszukując teraz net na temat naczyniaka, znalazłam informację, że pomocny może być ostropest Nie wiem, czy wierzyć, czy to tylko reklama
Nadal nie wiesz jakiej wielkości jest guz (i czy to jest guz)? Mało prawdopodobne żeby Ci zrobili badanie bezpośrednio nie związane z rakiem(?) piersi, ale nie wszystko naraz, uwierz tym razem lekarzowi i daj spokój naczyniakowi aż skończysz z piersią ( a może on w ogóle nie będzie rósł?) Leczy się u chirurga specjalizującego się w wątrobie. A swoją drogą gdzie tak ubezwłasnowolniają pacjenta, robią badanie za badaniem nie informując o wynikach, wszystko u lekarza, który przekazuje wnioski końcowe, ale nie konkretne wyniki. A jak ta dokumentacja zginie? Ty nic nie wiesz, lekarz ma wielu pacjentów i nie musi pamiętać.
gabi, nie wiem jakiej wielkości jest guz, bo wyniki u lekarza. Tak jest w Świętokrzyskim Centrum Onkologii - wszystkie wyniki kierowane są do lekarza zlecającego badanie.
Mam te wyniki odebrać dopiero przed wizytą u internisty i anestezjologa - zaplanowane na 22 października
[Post wysłany: 2010-10-22, 13:51]:
Już wiem, jaka jest wielkość guza 15x9 mm. W karcie był jeszcze zapis T2N0MO (chyba dobrze odczytałam, dr niewyraźnie pisze )
No to ja bym radziła przed operacją powiedzieć "panie doktorze tylko proszę jak największy margines - nie zależy mi na kosmetyce" i tak się nastawić. Czasami lekarze za bardzo starają się o efekt kosmetyczny i margines wychodzi za mały, a to sprawa istotna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum