Witam serdecznie,
to mój pierwszy post - jestem "nowa" z nowotworowym problemem.
16.11 miałam usuniętą prawą pierś - do tej pory nie doszły wyniki histopatologiczne całej piersi - mam tylko wycinek guza
Proszę o wyjaśnienie informacji dot. receptorów...
Wyczytałam wiele informacji z doświadczeń innych pań, ale nie wszystko rozumiem (jestem tak przejęta sytuacją, że nie mogę się skoncentrować)...
Mam 37 lat, nikt w rodzinie nie chorował wcześniej na raka.
Opis jest taki:
[Badanie receptorów z dn. 25.11
Receptor estrogenowy (+) ś. reakcja jądrowa w 50% kom. nowotworowych
Receptor progesteronowy (+) ś. reakcja jądrowa w 80% kom. nowotworowych
HER-2 (-) w skali czterostopniowej.]
Nie wiem o co chodzi z tą ''reakcją jądrową'' określoną w procentach - proszę o wyjaśnienie.
W piątek idę na pierwsze spotkanie z onkologiem do Gliwic.
Nie wiem o co chodzi z tą ''reakcją jądrową'' określoną w procentach
Witaj,
Mogę się podzielić wyłącznie swoimi przypuszczeniami.
Ekspresję ER i PgR ocenia się w jądrach komórkowych. Można sądzić, że „reakcja jądrowa” oznacza dodatnią odpowiedź jądra w teście na obecność receptorów.
Np. w immunohistochemicznym teście na określenie obecności receptora estrogenowego – w jądrach komórek guza widoczne będzie wybarwienie oznaczające obecność receptorów.
Receptor estrogenowy (+) ś. reakcja jądrowa w 50% kom. nowotworowych
Receptor progesteronowy (+) ś. reakcja jądrowa w 80% kom. nowotworowych
HER-2 (-) w skali czterostopniowej.
Rak jest hormonozależny i HER-2 ujemny. To bardzo dobrze.
Rak piersi o w/w cechach rokuje lepiej.
Kluczowym jednak -w kwestii rokowania- będzie wynik histpat materiału operacyjego. Pozwoli on na ocenę stanu zaawansowania choroby (skala pTNM -> czyli ocena zaawansowania procesu nowotworowego również na podstawie opinii patologa / po badaniu mikroskopowym). Istotny również jest stopień złośliwości histologicznej (oceniany w skali G1-G3) - nie widniał on w wyniku badania wycinka?
O dalszym leczeniu zadecyduje wynik, na który czekasz.
Na dzień dzisiejszy można jedynie śmiało powiedzieć, że zostanie włączona hormonoterapia.
pozdrawiam ciepło.
Otrzymałam dalszą część wyników histop. i z któych wynika, że węzł chłnne i reszta piersi nie był zaatakowane przez nowotwór. Nie ukrywam, że cieszy mnie ta informacja :-)
...Nie mogę znaleźć informacji o stopniu złośliwości...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum