Przeczytaj proszę, co kilka postów wcześniej napisał Richelieu. Dlatego właśnie można interpretować ten wynik różnie. Przynajmniej tak mi się wydaje... .
[ Dodano: 2011-08-26, 21:24 ]
chodzi też o to, że tam nie ma cyfry "1". Jest tylko oznaczenie "wynik (+)"
W polskiej literaturze nie spotkałam zapisu HER2 (+) w sensie że jest to nadekspresja, zawsze to oznaczało wynik badania na 1+, i tak na pewno jest w tym wypadku, porównaj jak patolog zapisał wyniki na progesteron i estrogen.
W polskiej literaturze nie spotkałam zapisu HER2 (+) w sensie że jest to nadekspresja
W literaturze spotyka się zapisy HER2+ lub HER2-dodatni i oznaczają one nadekspresję.
Z nawiasem faktycznie nie - w nawiasie zwyczajowo "plusy" oznaczają stopień nadekspresji /wtedy HER2(+) rozumiemy jako wynik ujemny/, choć trafiłam już na dokumentację medyczną (wypisy szpitalne) gdzie określono cechę raka piersi: HER2(+) i rozumiano przez to raka HER2-dodatniego. Jednak to kazusy.
W tym wypadku mamy opis, pod którym podpisał się patomorfolog - a to sugeruje raka HER2 ujemnego.
gaba napisał/a:
porównaj jak patolog zapisał wyniki na progesteron i estrogen.
Tak jest. To, jak sądzę, załatwia sprawę w kwestii interpretacji owego "pojedynczego plusa".
Mamy wynik ujemny.
Dodam, że coraz częściej stosuje się zapisy z dodaniem cyfry arabskiej (w skali 1-3), np. HER2(1+) lub HER2(+1) - są wg. mnie czytelniejsze, bo nie pozostawiają wątpliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum