Witam
Po badaniu PET- CT lekarz stwierdził, że nie kwalifikuję się na radioembolizację
Wynik badania PET- CT
Podano 18 F-FDG 305 MBq
Aktywizację przeprowadzono po 63 minutach od podania 18 F-FDG
Glikemia przy podaniu radioznacznika wynosiła 100 mg/dl
Głowa i szyja: Węzły chłonne niepowiększone (do 10mm w osi krótkiej)- metabolizm glukozy fizjologiczny.
Klatka piersiowa: Stan po lewostronnej mastektomii. W segm. 6 płuca lewego podopłucnowy guzek
6mm bez gromadzenia 18 F-FDG- zmiana pozapalna. Miąższ płucny bez zmian ogniskowych. Metabolizm glukozy fizjologiczny. Węzły chłonne obu wnęk niepowiększone bez gromadzenia 18 F-FDG
Jama brzuszna i miednica: Wątroba nipowiększona z 5-6 zmianami w wątrobie ze wzmożonym gromadzeniem 18 F-FDG. W lewym płacie (segm. III) ognisko wzmożonego gromadzenia 18 F-FDG o wym. 30 x 25 mm (SUVmax=3,4). W segm. I płata prawego ognisko wzmożonego gromadzenia 18 F-FDG o wym. 27 x 37 x 42 mm (SUVmax=4,2). W pozostałym miąższu wątroby niejednorodny metabolizm 18 F-DG z widocznymi hypodensyjnymi ogniskami do 20 mm w CT. Śledziona niepowiększona, bez ognisk wzmożonego metabolizmu 18 F-FDG. Trzustka, nadnercza- bez zmian ogniskowych. Metabolizm 18- F-FDG niepodwyższony. Narządy miednicy małej bez zmian ogniskowych, metabolizm glukozy fizjologiczny. Wydalanie radioznacznika z moczem prawidłowe.
Układ kostny: W lewej kości biodrowej oraz kręgu L3 widoczne ogniska wzmożonego gromadzenia
18 F-FDG z SUVmax=5,9
Wnioski: Aktywny metabolicznie proces rozrostowy w sześciu zmianach w wątrobie oraz układzie kostnym. W pozostałym obszarze ciała bez cech aktywnej metabolicznie choroby rozrostowej.
[ Dodano: 2011-01-30, 17:11 ]
Moje wnioski: Ten rak tak szybko się rozmieszcza, że następny przerzut już mnie chyba nie zdziwi, nie wiem? Nie wiem czy brać tą chemię? Ogólnie czuję się dobrze, a właśnie przez kilka dni po chemi znacznie gorzej. Wiem, że już nic nie wiem.
Pozdrawiam