Sytuacja wygląda tak
Tata tydzień temu przez cały dzień wymiotował.Na drugi dzień było okey,ale od tamtego czasu całkowity brak apetytu I pojawił się ciemny mocz(dwa miesiące temu było to samo tzn. osłabienie i ciemny mocz) ale po paru dniach przeszło po jakiś tabletkach.Teraz jest wg. mnie gorzej ,bo Tata od tygodnia na samych zupkach,bardzo słaby.Był u lekarza ,który zlecił badanie moczu i wg .niego jest okey,chociarz w moczu były śladowe fragmenty krwi
Może Ktoś coś doradzic??
Ja bym zrobił usg jamy brzusznej,morfologię.
Niestety nie wiem
A próby wątrobowe były robione jakieś półtora miesiąca temu i były okey.
Pamiętam,że miał złe wyniki leukocytów(nie wiem czy za niskie czy za wysokie), i ,że te tabletki ,które brał były niby na poprawę leukocytów.
Maciek, moja mama miesiąc temu miała robione próby wątrobowe i były ok. teraz są podwyższone 300 procent! Więc może lepiej i to sprawdzić bo w tej chorobie szybko robi się źle.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Stan po usunięciu płata górnego płuca prawego.
W miejscu usuniętego oskrzela w górnej części wnęki widoczny jest szew łańcuszkowy.
W sąsiedztwie szwu oraz szczelinie międzypłatowej widoczne są pozabiegowe pogrubienia opłucnej.
Pogrubiała opłucna widoczna jest przy ścianie klatki pieriowej i odpowiada również zmianom pozabiegowym.
Obraz zmian przedstawia się porównywalnie jak w badaniu poprzednim.
W obwodowych cześciach segmentów 4 i5 oraz 10 płuca prawego widoczne są pasmowate zmiany włókniste ocharakterze pozapalnym z towarzyszącym pojedyńczym guzkiem gładkościennym o śr. 3mm.
W obrębie zachyłka żebrowo - przeponowego tylnego po stronie prawej widoczne jest pogrubienie opłucnej oraz odnogi przepony z obecnością nieregularnej płnowej przestrzeni o wymiarach 19x60 mm.Poniżej opisywanej przestrzeni płynowej widoczny jest naciek zapalny tkanki tłuszczowej podprzeponowej.Naciek tkanki tłuszczowej przylega do podprzeponowej powierzchni wątroby ciągnąc się wzdłuż grzbietów części segmentów.O braz w pierwszej kolejności odpowiada zmianom pozapalnym w przebiegu przebytego ostrego zapalenia trzustki.
Zwapnienia w tętnicach wieńcowych oraz w obrebie zastawki aorty.
Aorta prawidłowej szerokości z obecnością blaszek miażdzycowych.
Nie uwidoczniono powiększonych węzłow chłonnych w obrębie wnęk płucnych i śródpiersia.
Prawe nadnercze z obecnością gładkokonturowanego guzka o wymiarach 35x28mm-obraz porównywalny z badaniem poprzednim.
Poza tym w obrebie narządów jamy brzusznej widoczny jest fragment stentu w drogach żółciowych.
W obrebie żeber po stronie prawj widoczne są zmiany pozabiegowe.
Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kręgosłupa.
Cześci kostne bez cech patologicznej przebudowy.
Wnioski:
Obraz zmian w obrębie miąższu płucnego w tym zmian pozabiegowych nie uległ zmianie w porównaniudo badania poprzedniego.
W obecnym badaniu widoczne są zmiany naciekowe w zachyłku żebrowo-przeponowym tylnym po stronie prawej z naciekiem tkanki tłuszczowej podprzeponowej - w pierwszej kolejności zmiany pozapalne związane z przebytym OZT.
Wymiary i obraz guzka w prawym nadnerczu porównywalny z badaniem poprzednim.
A teraz mam pytanie dlaczego we wnioskach nie ma nic o tym guzku 3mm i o płynie o wymiarach 19x60mm??
Czyżby nie byłoby to takie ważne? Czy może lekarz opisujący zapomniał o tym wspomniec??
A teraz mam pytanie dlaczego we wnioskach nie ma nic o tym guzku 3mm i o płynie o wymiarach 19x60mm??
Czyżby nie byłoby to takie ważne? Czy może lekarz opisujący zapomniał o tym wspomniec?
Skoro wspomniał o nich w opisie, to nie zapomniał. Generalnie czyta się całość TK, nikt nie sugeruje się tylko wnioskami, czasem w ogóle się ich nie pisze, więc czy coś jest we wnioskach czy nie to nie ma większego znaczenia.
A najlepiej zapytać lekarza, dlaczego o tym nie wspomniał - w końcu to on robił opis i wie co i dlaczego robi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum