tata dziś wyszedł...czuję się słabo... Mam wyniki,proszę o przetłumaczenie:
lewe oskrzele główne-W DYSTALNYM ODCINKU PODPARTE<---co to oznacza? reszta płatów oskrzeli jest prawidłowa.
Echokardiografia-echo serca--->bez cech nadciśnienia płucnego,osierdzie bez płynu.W okolicy lewego przedsionka widoczna hipoechogenna masa guzowata w bliskim sąsiedztwie osierdzia. W przebiegu pooperacyjnym występowało duże zaleganie w drzewie oskrzelowym i z tego powodu pacjent wymagał częstych bronchoaspiracji. Czekamy na wyniki histopatologiczne,ale pewnie coś z tego już można wywnioskować.Proszę o pomoc.
Lewe oskrzele główne - W DYSTALNYM [tj. 'dalszym'] ODCINKU PODPARTE:
zapewne (a raczej wolę napisać: być może) chodzi o to, że w tym dalszym odcinku oskrzele jest podparte przez znajdujący się tam naciek, o którym wspominasz.
Cytat:
W okolicy lewego przedsionka widoczna hipoechogenna masa guzowata w bliskim sąsiedztwie osierdzia:
wydaje mi się, że nic dobrego to nie jest, chyba guz przerzutowy.
Konieczność pooperacyjnych bronchoaspiracji pewnie w mniejszym lub większym stopniu wiąże się z przerzutowym zajęciem oskrzeli.
Pozytywnie brzmi brak płynu w osierdziu, brak nadciśnienia, prawidłowe pozostałe płaty.
Ktokolwiek potrafi powiedzieć coś więcej -
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Są już wyniki wycinków pobranych podczas operacji. Bardzo proszę przetłumaczenie tego wyniku, niekoniecznie całego. Jeśli ktoś coś wie proszę pisać. My czekamy na wizytę u onkologa.
szkoda,że nikt nie wie:( tata chudni i leży w łóżku.Kilka razy wyszedł na dwór,bardzo szybko się męczy.Onkolo zalecił kolejne badania i dopiero ustalą co dalej ponieważ teraz tata nie nadaję się na chemię.
miał robioną gastroskopię i pobieranych 18 wycinków,każdy z nich był zajety rakiem:( potem w warszawie robili mu bronchoskopię ,płuca sa czyste ... inne narządy też... przeciek i powiekszony węzeł chłonny.Powiedzieli że rak złośliwy. operacja ma trwać cały dzień i powiedzieli że sa szanse na wyleczenie. Tata przełyka pokarmy stałe ale z trudnością,musi duzo popijać. Nic więcej nie mówili. Operacje ma wykonywać Profesor Tadeusz Orłowski,troche o nim czytałam.
anulka111 - to sa dobre wiadomosci ,( ja wiem w pewnym sensie oczywiscie ) ze bedzie operowany - to jest dobra wiadomosc !!!! ze nie ma wiekszych przerzutow !! Przy takiej operacji i tak wycinaja wezly chlonne ( z tego co ja sie naczytalam w internecie wezly chlonne sa jak gabka dla raka , szybko sie przerzuca na nie , wiec jest to normalne ze czy zdrowe czy zajete niektore z wezlow chlonnych sa wycinnane). Glowa do gory , warszaw jest jednym z lepszych osrodkow onkologicznych .Trzymam kciuki !!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum