Odnalazłam.kartę info. leczenia szpitalnego mojej nieżyjącej mamy. Bardzo proszę o przetłumaczenie: Ca ovariorum.St.post tummorectomiam et omentectomiam.St post chemiotherapiam.Ascites.Hist.pat. Ca solidum. Proszę niech mi ktoś przetłumaczy
Ca ovariorum=rak jajnika
St.post tummorectomiam =stan po wycieciu guza
et omentectomiam =oraz sieci (patrz ilustracja nizej)
http://www.drsharma.ca/wp...ity-omentum.jpg
St post chemiotherapiam=stan po chemioterapii
Ascites=plyn w jamie otrzewnej
Hist.pat. =histopatologia
Ca solidum = rak(guz) lity
Dziękuję, ale co to jest rak lity? Spotkałam się z tym określeniem i nie wiem co znaczy?! Iwona.
Klasyfikacja raków
I. W zależności od nabłonka, z którego wywodzi się nowotwór
1. Gruczolakoraki (łac. adenocarcinomata)
Rak gruczołowopochodny żołądka, III (niski) stopień dojrzałości
Gruczolakoraki powstają najczęściej w przewodzie pokarmowym, gruczołach dokrewnych, trzustce, wątrobie, trzonie macicy, jajnikach, płucach, gruczole krokowym, śliniankach, sutku, nerkach.
Gruczolakoraki można podzielić na podstawie obrazu histologicznego, uwzględniając m.in.:
a) Stopień dojrzałości (gruczolakoraki I° , II° , III°), a zwłaszcza stopień ukształtowania struktur gruczołowych (histioformatywność):
- gruczolakorak (łac. adenocarcinoma) – struktury gruczołowe bardzo dobrze widoczne,
torbielakogruczolakorak (łac. cystadenocarcinoma albo kystadenocarcinoma) – obecne struktury gruczołowe w postaci torbieli,
- rak gruczołowopochodny (łac. carcinoma adenoides) – struktury gruczołowe zaznaczone,
- rak lity (łac. carcinoma solidum) – układ gruczołów nieczytelny.
Jest to ważne kryterium określające agresywność (dynamikę) rozwoju guza, czyli tzw. histologiczną złośliwość nowotworu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum